Foto: Google Street View

Løsning af sociale problemer i Tasiilaq kræver nytænkning

Der skal findes nye løsninger på de sociale problemer i Tasiilaq, hvor halvdelen af børnene er registreret i det sociale system. Derfor har departementerne for sundhed, uddannelse og sociale anliggender inviteret Kommuneqarfik Sermersooq til samarbejde.

Og byen byder initiativet velkommen.

- Behovet er jo rigtigt stort, fordi vi har jo rigtig mange børn, der bliver anbragt, dels på døgninstitution, men også i familiepleje. Og de børn vil vi jo gerne give en lang bedre behandling her i lokalsamfundet, siger ledende fagkonsulent i velfærdsforvaltningen i Tasiilaq, Kurt Pedersen.

Læs også VIDEO Hjælp på vej til socialt belastede børn i Tasiilaq

Men hvad der kommer ud af samarbejdet er endnu for tidligt at sige.

- Der er ikke nogle konkrette projekter på vej endnu. Det er et nystartet samarbejde, siger direktør for forvaltning for børn, familie og skole i Kommuneqarfik Sermersooq, Søren Valbak.

Skoleinspektør i skolen, Tasiilami Alivarpik, Lars Fomsgaard, er også glad for myndighedernes initiativ.

Han mener dog, at de sociale problemer er blevet mindre i byen, hvor en række frivillige gør, hvad de kan.

Men der er problemstillinger, hvor de har brug for hjælp:

- Det kan være elever, som har så store problemer, at det kommer til udtryk i voldelig adfærd, og det må vi også tackle. Selvom vi egentlig ikke er uddannet til det, siger Lars Fomsgaard, og peger på, at der er mangel på psykologer, lærer og socialrådgivere.

Læs også Børnetalsmanden får mange nødråb fra Tasiilaq

Det er også et problem, som kommunen har tænkt sig at arbejde med. Men kommunen har erfaret, at det er svært, at få fagpersoner til Tasiilaq, mens dem, der kommer dertil ikke bliver så længe. Derfor mener Søren Valbak, at man skal sørge for, at lokale bliver uddannet.

- Det tror jeg meget mere på, end jeg tror på, at vi flyver alt for mange eksperter derover, som skal løse det på andres vegne. Så jeg vil gå i samarbejde med direktoratet, og prøve på at se om vi ikke kunne få nogle decentrale uddannelsestilbud derover, så vi kan undervise de nøglepersoner, vi har derover.

Læs også Alvorlige sociale sager på halvdelen af børnene i Tasiilaq

Men han er klar over, at der er en risiko for, at de uddannede folk tager til større byer.

- Jeg ved godt, at man stadigvæk ikke kan binde folk til at blive der i al evighed, men jeg tror på, at det er den bedste måde, vi kan forankre noget på, det er ved at give noget uddannelse til dem, der er dér, siger direktør for forvaltning for børn, familie og skole i Kommuneqarfik Sermersooq, Søren Valbak.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt