Et hårdt år: Fiskerieksporten faldt med over 300 millioner i 2020

Faldende fiskepriser var med til at gøre 2020 til et hårdt år for fiskerne, viser tal fra Grønlands Statistik.
Prisen på eksempelvis rejer faldt med 15 procent sammenlignet med 2019. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
16. januar 2021 11:24

2020 vil næppe være et år, som fiskere og fiskeindustrien ser tilbage på med glade minder. 

Den samlede eksport af fisk i Grønland endte på 4,7 milliarder kroner, hvilket er et fald 307 millioner kroner sammenlignet med 2019.

Faldet svarer til 6,1 procent af eksportværdien. Det viser nye tal fra Grønlands Statistik.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut genovervejer hjælpepakke til fiskerne

Årsagen til faldet kan ses ved at kigge på kilopriserne på de vigtigste arter. 

Prisen for et kilo rejer dykkede med 15 procent, og blev dermed 6,13 kroner billigere end året før. Torskepriserne faldt også - her lyder faldet på 6,2 procent. Hellefisk faldt med 7,6 procent.

Den igangværende coronapandemi har fået størstedelen af skylden for, at priserne har været faldende. Det skyldes, blandt andet nedlukninger i nogle af de lande, der udgør de store markeder for virksomheder som Royal Greenland og Polar Seafood.

De hårde tider har fået fisker- og fangerorganisationen KNAPK til at kræve støtte fra Naalakkersuisut i form af hjælpepakker til det nødstedte fiskeri. 

Det har skabt store politiske diskussioner, da der har hersket bred uenighed om, hvordan hjælpepakkerne skulle udformes, og hvem de skulle omfatte. Tilbage i november sidste år vurderede Naalakkersuisut, at hjælpepakkerne til fiskeriet ville løbe op i mere end 11 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut strammer garnet om det frie fiskeri

Senest fik nyheden om, at hjælpepakken til det kystnære stod til at udløbe ved årsskiftet, KNAPK til at true politikerne med strejke, hvis ikke støtten blev forlænget.

Siden har naalakkersuisoq for Fiskeri, Jens Immanuelsen (S), fortalt, at man har oprettet en arbejdsgruppe, der skal se på, om hjælpepakkerne skal forlænges.