Løkke rækker – igen – hånden ud til Grønland

Den danske regering ønsker at samarbejde tættere med Grønland, for eksempel om rådgivning om økonomien bag lufthavnsprojekterne, en arktisk investeringsfond og andre sager.
Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen Foto © : Jonas Fievé/KNR
08. maj 2018 14:06

Det slog statsministeren endnu engang fast under en spørgetime i Folketinget tirsdag.

- Jeg har i grønlandske medier, direkte over for landsstyreformanden og ved flere debatter her i Folketingssalen tilkendegivet, at hvis der i Grønland – og det må så være den grønlandske regering, for det er regeringens samarbejdspartner – er et ønske om en samtale om et tættere strategisk samarbejde, også om nogle af de udfordringer, Grønland står med (...), så er jeg klar, sagde Lars Løkke Rasmussen.

LÆS OGSÅ Lav en ny aftale for rigsfællesskabet

Dermed kommer statsministeren med en opfordring til et tættere samarbejde til den nye koalition herhjemme.

Løkkes udtalelser kom som svar på et spørgsmål fra Aaja Chemnitz Larsen (IA) om, hvordan regeringen kan se et mere konstruktivt samarbejde i rigsfællesskabet i fremtiden.

LÆS OGSÅ Debat om selvstændighed skygger for vigtige emner

Statsministeren erkendte, at der er flere ting, der kan forbedres i alle deler af rigsfællesskabet.  Men en del af forbedringerne kræver, at Grønland tager imod den assistance, som den danske regering tilbyder.

- Men jeg kan jo ikke påtvinge det i respekt for selvstændighedstrangen og selvstyrelovgivningen, så vil det jo fordrer, at der er en grønlandsk regering, der er indstillet på den dialog med den danske regering, sagde statsminister.

LÆS OGSÅ Rigsfællesskabet bør erstattes af en union