Løkke og Kielsen mødes om lufthavnsprojekt onsdag

Formanden for Naalakkersuisut og statsministeren skal onsdag drøfte de grønlandske lufthavnsprojekter. Løkke ønsker dansk engagement i byggeriet.
12. juni 2018 11:48

Udsigten om de grønlandske lufthavnsbyggerier og investeringerne bag var på dagsordenen, da rigsfællesskabets tre regeringschefer, Lars Løkke Rasmussen, Kim Kielsen og Aksel V. Johannesen, mandag holdte det årlige rigsmøde, denne gang på Færøerne.

LÆS OGSÅ Tre regeringschefer på rundtur

- En af de ting, vi konkret har diskuteret, er hele det her spørgsmål om offentlig orden og sikkerhed. Og hvordan finder man en balance mellem at være åben for internationale investeringer og ikke være naiv og passe på sin egen infrastruktur, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde efter rigsmødet.

Regeringen har ved flere lejligheder udtrykt bekymring over, at Kalaallit Airports A/S har prækvalificeret det statsejet, kinesiske selskab China Communications Construction Company (CCCC) til at stå på for lufthavnsbygerierne i Nuuk. Ilulissat og Qaqortoq.

Separat møde om investeringer

På rigsmødet aftalte de tre regeringschefer at starte en ’tæt dialog’ mellem embedsmænd fra de tre lande om udenlandske investeringer i rigsfællesskabet.

Dialogen skal ske med ’respekt for kompetencefordelingen’ mellem landene, understregede alle tre politikere.

Ingen af dem ville dog på forhånd udpege, hvad samarbejdet skal føre med sig, andet end at det skal 'screene' muligheden for udenlandske investeringer.

LÆS OGSÅ Asii er skuffet over Naalakkersuisut

Mens udenlandske investeringer, særligt i infrastruktur, ikke er aktuelt på Færøerne i øjeblikket, er det et emne, som Lars Løkke Rasmussen og Kim Kielsen finder vigtig nok til at snakke videre om med det samme.

De to regeringschefer mødes derfor i København onsdag for at drøfte de grønlandske lufthavnsplaner. Et projekt, som Løkke fuldt ud støtter, understregede han. Og som han gerne ser Danmark engagerer sig i.

- Jeg så jo gerne, at Danmark under en eller anden form engagerer sig i det. For jeg anerkender fuldt ud, at Grønland har brug for et investeringsløft, siger statsministeren til KNR.

LÆS OGSÅ Per Aarsleff A/S trækker sig fra kæmpe-udbud

Ved flere lejligheder har Løkke understreget, at regeringen gerne vil drøfte mulighederne for økonomiske investeringer og administrativ bistand til Grønlands vækst.

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, ønskede tirsdag ikke at uddybe indholdet af de kommende drøftelser eller onsdagens møde i København.

- Jeg synes, at det er en problematik, der ligger ud over det her. Vi er på besøg hos lagmanden, så jeg synes, det er rigsmødet her, vi skal tale om, sagde han efter rigsmødet.