Kvindecenter på vej til Tasiilaq

Siumut foreslår, at Tasiilaq skal have et krisecenter for voldsramte kvinder og børn. En idé, der er godt i gang med at blive realiseret af Kommuneqarfik Sermersooq.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
30. marts 2016 10:00

Det er medlem af Inatsisartut Laura Tàunâjik fra Siumut, der i et forslag til forårssamlingen pålægger Naalakkersuisut at drøfte mulighederne med Kommuneqarfik Sermersooq om at oprette et krisecenter i Tasiilaq.

Laura Tàunâjik påpeger, at der i hele Grønland er syv krisecentre, men ikke ét af dem findes på østkysten.

Behovet for et krisecenter i den østgrønlandske by er stort, mener Siumut-politikeren og henviser til politiets årsstatistik for 2014, hvor det fremgår, at antallet af husspektakler i Tasiilaq er landets næsthøjeste. Selv om byen med sine 2100 indbyggere kun er landets syvendestørste.

Læs også Udsatte børn og unge får ekstra støtte

Læs også Ny metode hjælper børn og unge

Derudover anfører Laura Tàunâjik, at det i en undersøgelse fra 2008 bliver anslået, at op mod hver fjerde mor i Østgrønland bliver udsat for fysisk mishandling. Det er dobbelt så mange som i Nuuk.

Der ser dermed ud til at være mange gode årsager til at ville oprette et krisecenter i Tasiilaq.

Derfor vil det formentlig også glæde Laura Tàujânik, at der allerede i år er udsigt til, at kvinder kan søge tilflugt i et krisecenter, hvis de bliver udsat for vold.

Klar før nytår

I budgettet for 2016 fremgår det, at Kommuneqarfik Sermersooq har afsat en halv million til etableringen af et krisecenter og yderligere 800.000 kroner til driften.

Centeret skal ligge i forbindelse med børne- og familiecenteret i Tasiilaq.

Kommunen er allerede i kontakt med Selvstyret og regner med at centret kan starte op sidst på året, oplyser kommunikationschef i Kommuneqarfik Sermersooq, Lars Damkjær, til KNR.

Inatsisartut åbner sin forårssamling den 8. april, og forslaget om krisecenter i Tasiilaq skal efter planen førstebehandles den 21. april.