Kunder i Brugseni om nye afgifter: Fornuftigt - eller helt vildt åndssvagt

I går hastebehandlede Inatsisartut de nye afgifter, som skal være med til at lukke et gabende stort hul i finansloven.
Afgifter på blandt andet slik, alkohol og smøger kommer til køre 45 millioner kroner ned i selvstyrekassen om året.  Foto © : KNR

Fornuftigt og helt vildt åndssvagt. 

Sådan reagerer kunder i Brugseni i Nuuk på de nye afgifter, som gør slik, chokolade, alkohol og smøger dyrere.

Foto © : KNR

Freja Kathrine Holbæk

 

- Umiddelbart synes jeg, at det lyder helt fornuftigt, hvis det kan fremme sundheden her i landet. Jeg kan kun bruge mig selv som eksempel, men hvis de usunde ting bliver dyrere, ville jeg købe mindre af dem, siger Freja Kathrine Holbæk, som er studerende.

Foto © : KNR

Naja Kleist Storch

 

Det er Naja Kleist Storch dog slet ikke enig i:

  • En pakke med 20 cigaretter bliver fire kroner og 40 øre dyrere.
  • En pose sukker på et kilo bliver fire kroner og 31 øre dyrere.
  • Afgiften på chokolade og slik stiger med fem kroner per kilo.
  • Alkohol bliver også dyrere. Hvor meget afhænger dog af hvor meget alkohol, der er per liter i den flaske, man køber. En håndbajer på 33 centiliter vil blive cirka 66 øre dyrere.

- Jeg synes, det er helt vildt åndssvagt. Det er de svageste i samfundet, der bliver ramt. Afgifterne rammer dem, der i forvejen ikke har ret meget, og som måske bruger de snart dyrere varer til selvmedicinering. Så jeg siger: Find et andet sted at skrabe jeres penge ind – det her er for lavt, siger hun.

I går hastebehandlede Inatsisartut de nye afgifter, som skal være med til at lukke et gabende stort hul i finansloven. Men det er ikke det eneste argument for at sætte endnu højere afgifter på varerne: Den dyrere chokolade, slik, smøger og alkohol skal nemlig også fremme folkesundheden, lyder det fra naalakkersuisut.

Afgiftspakken kommer til køre 45 millioner kroner ned i selvstyrekassen om året. 

Foto © : KNR

Navarana Nielsen-Beck 

 

Navarana Nielsen-Beck synes bare alligevel ikke, at det er en god idé:

- Levevilkårene er hårde i forvejen. Vi kan jo ikke undvære den slags varer, selv om de selvfølgelig er usunde. Jeg føler, at de nu bliver uopnåelige, siger hun. 

Er du ikke enig i formålet om at højne folkesundheden?

- Jeg er ikkeryger, men jeg kan godt følge tanken om mere sundhed. Sukker er ikke bare slik. Jeg har for eksempel brug for sukker, fordi jeg har været igennem en behandling, siger Navarana Nielsen Beck, der er demenskoordinator. 

Foto © : KNR

Lars Ezekiassen

 

Lars Ezekiassen er heller ikke tilhænger af de nye afgifter. Han er faktisk rigtigt vred på politikerne. 

- De lovede op til forrige valg at hente færre penge fra borgernes egne lommer. Så jeg bliver nødt til at tænke mig godt om ved næste valg. Hvor meget skal jeg tro på politikerne? Jeg kan ikke bruge deres løfter til noget, lyder det fra ham. 

Hvad med argumentet om at belægge usunde varer med afgifter for at fremme folkesundheden? 

- Alle vil jo vælge et sundere liv. Men jeg er ikke enig i, at man skal styre ovenfra. Jeg skal nok selv arbejde for min egen sundhed. Jeg har min selvbestemmelsesret, og beslutter selv, om jeg vil spise kage eller slik eller drikke sodavand, siger Lars Ezekiassen, der har sin egen virksomhed. 

Foto © : KNR

Line Poulsen

 

Line Poulsen, som arbejder som jordemoder, mener heller ikke, at politikerne har tænkt sig særlig grundigt om:

- Jeg forstår godt hensigten med at gøre folk sundere, men jeg tror ikke, at det er den rigtige måde at gøre det på. Jeg tror, at der kommer et skjult sort marked, særligt op til jul. Politikerne kommer til at spænde ben for sig selv, siger hun.