Kulturprisen blev en hyldest til kærligheden

Det blev ægteparret Liv Aurora Jensen og Peter Jensen, der som de første nogensinde fik Den Grønlandske Kulturpris som et gift par.
Det blev designer Liv Aurora Jensen og filmproducent Peter Jensen, som fik årets kulturpris.
Skrevet af Kim Hinrichsen
23. juni 2023 10:47

Traditionen tro blev ”Den grønlandske kulturpris” uddelt på nationaldagen i går.

Men meget utraditionelt gik den for første gang til et ægtepar.

- Liv Aurora Jensen, jeg takker dig for dit store arbejde i design her i Grønland. Og dig Peter Jensen, vil jeg takke for din store indsats i filmverdenen i Grønland, og jeg ønsker dig og din familie tillykke med prisen.

Sådan sagde naalakkersuisoq for kultur Aqqaluaq B. Egede, da han overrakte kulturprisen til ægteparret Liv Aurora Jensen og Peter Jensen, mens de begge sad bevægede på første række og lyttede med til de fine ord.

Og følelserne sad stadig i Liv Aurora Jensen og fik også lov at boble over, da hun gik op på scenen for at sige tak for prisen og ordene, som fulgte med:

- Puha. Oh my god! Kære ærede gæster, kære Naalakkersuisoq, kære Grønland, glædelig nationaldag. Først vil jeg sige et dybfølt tak. Jeg er dybt beæret og ydmyg over at modtage Grønlands kulturpris, sagde Liv Aurora Jensen og forsatte:

- Da jeg blev ringet op for små tre uger siden, troede jeg at det var telefonfis.

Spiralkampagnen

  • DR-podcasten "Spiralkampagnen" afdækker, hvordan tusindvis af piger og kvinder fik spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.
     
  • Ifølge DR blev der fra 1966 til 1970 opsat 4500 spiraler.
     
  • På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.
     
  • Flere kvinder fortæller, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.
     
  • Naalakkersuisut og den danske regering blev i september enige om at igangsætte en udredning af spiralsagen fra 1960 frem til 1992, hvor Grønland hjemtog sundhedsområdet.

Første gang prisen går til par

Men det var det altså ikke og den var god nok. Men det var ikke kun hendes pris. For for første gang nogensinde gik den nemlig til et ægtepar.

Og selvom den anden af de ægteparret - Peter Jensen - fortæller, at de har modtaget mange priser, så var denne her alligevel noget særligt.

Uden dig, uden din urokkelige tro på mig, din kærlighed og din støtte ville jeg ikke stå her i dag.

Det fortalte han, da KNR interviewede ham efter prisoverrækelsen:

- Vi har fået mange priser, men det her er den fedeste pris vi nogensinde har fået.

Fra scenen fortalte Liv Aurora Jensen om, hvordan hun stort set havde mistet sit grønlandske sprog, da hun kom tilbage i 1987, og hvordan kunsten var en måde igen at finde sin stemme:

- Alt det kreative blev i sidste ende mit sprog, sagde hun. 

Kærlighed og kunst

Men et var at finde en ny måde at tale på. Noget andet var at blive lyttet til. At blive set.

Det skete, da Liv Aurora Jensen mødte ham, der skulle ende med at blive hendes mand. Nemlig filminstruktøren Peter Jensen.

- Mødet med min mand blev starten på en helt ny epoke i mit liv. Fordi du så mig. Du så mig som det kreative menneske, jeg er. Du gav mig friheden til at udfolde mig kreativt - betingelsesløst, sagde hun og forsatte:

- Uden dig, uden din urokkelige tro på mig, din kærlighed og din støtte ville jeg ikke stå her i dag. Og Inuk Design ville ikke have været til, sagde Liv Aurora Jensen.