Nivi Christensen er forkvinde for foreningen bag kulturbladet Neriusaaq.Foto: KNR

Musiker og Neriusaaq vinder årets kulturpris

Musiker Mads Grønvold og foreningen bag Neriusaaq får kulturprisen i år. Årets kulturelle opmuntringspris går til en af landets mest synlige menneskerettighedsforkæmpere.

Siden 1982 er Den grønlandske kulturpris, hvert år blevet uddelt til en eller flere personer, som har ydet en ekstraordinær indsats for kulturlivet.

I år får to den prestigefyldte pris, og det er første gang siden 2017, at den uddeles til mere end én. 

Mads Grønvold får kulturprisen for sit lange virke som musiker og Nivi Christensen får den for sit arbejde som forkvinde for foreningen bag kulturtidsskriftet Neriusaaq.

Ifølge Nivi Christensen er prisen en stor anerkendelse af alle de mennesker, der i tidens løb har bidraget til tidsskriftet.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen vinder dialogpris: Dette er en pris til Grønland

- Det betyder rigtig meget for mig, men det som betyder mest, er, at jeg ved, at jeg står på skuldrene af 350 mennesker, der har lagt blod, sved og tårer i det her blad, siger hun til KNR og fortsætter:

- Neriusaaq var for et par år siden ved at lukke ned, fordi det ikke fik nogen støtte, så sådan en pris betyder jo, at os, der sidder i bestyrelsen, har lyst til at kæmpe videre.

Med kulturprisen følger 25.000 kroner, og de skal bruges til at digitalisere de gamle udgivelser af Neriusaaq i løbet af næste år.

- Det har vi haft svært at få penge til, vi har drømt længe om at få digitaliseret alle bladende helt tilbage fra 1990'erne.

Kulturtidsskriftet Neriusaaq udkom første gang i 1990, er drevet af en frivillig forening.

Influencer får opmuntringsprisen

Udover kulturprisen fik Seqininnguaq Lynge Poulsen årets kulturelle opmuntringspris for hendes arbejde for at normalisere det at have en sindslidelse og for LGBT-rettigheder herhjemme.

- Jeg har en sindslidelse. Jeg har en bipolar lidelse, så min hverdag er utrolig hård. Alligevel har det ikke stoppet mig fra at gøre de ting, jeg virkelig elsker, lød det fra Seqininnguaq Lynge Poulsen fra talerstolen i Katuaq.

- Det er at elske min befolkning og hjælpe min befolkning, og jeg vil gerne sige at lige meget, hvor hårdt I har det, så forstår jeg jer, men jeg ved også godt, at vi nok skal klare det alle sammen, fortsatte hun.

LÆS OGSÅ Årets Kulturpris gik til musikeren Pele Møller

Naalakkersuisoq for kultur, Peter Olsen (IA), fortalte, at prismodtagerne blev fundet efter flere samtaler med landets kulturpersoner.

- Vi havde nogle gode og givende samtaler med paraplyorganisationen for de skabende og udøvende kunstnere, EPI, samt den grønlandske kunstnersammenslutning KIMIK, og til dem vil jeg rette en stor tak, siger naalakkersuisoq for kultur Peter Olsen.

Sidste år modtog musiker Pele Møller kulturprisen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt