Kulturlivet kritiserer EPI: “Et navlebeskuende forbund”

Paraplyorganisationen EPI, der egentlig skulle varetage kunst- og kulturlivets interesser, har været dysfunktionelt i flere år. Især økonomien sejler, lyder det fra tidligere medlemmer.
EPI har i mange år været dysfunktionel, og nu melder forfatterforeningen sig ud, fortæller Juaaka Lyberth, der formand for forfatterforeningen, Kalaallit Atuakkiortut. Foto © : KNR/Aputsiaq Arens
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
23. februar 2024 07:58

- Vi kan ikke lægge navn til et forbund, som ikke fungerer.

Sådan lyder det fra formanden for Grønlands Forfatterforening, Kalaallit Atuakkiortut, Juaaka Lyberth. 

KA har en del år efterhånden forsøgt at hjælpe med at få styr på “det synkende skib”, som Juaaka Lyberth kalder paraplyorganisationen for kulturaktører og udøvende kunstnere, EPI. Men i starten af det nye år, besluttede KA’s bestyrelse at nok var nok.

- Nu siger min bestyrelse til mig, at nu gider vi ikke spilde mere tid på den organisation. Vi melder os ud, siger han.

Beslutningen tog de efter hvad Juaaka Lyberth kalder et kaotisk år i EPI med store udskiftninger i toppen af bestyrelsen, og hvor der ikke har været styr på tingene. I en mail, som KA efterfølgende har sendt til KNR, skriver de blandt andet:

- EPI er desværre blevet til et ”navlebeskuende forbund”, hvor bestyrelsesmedlemmerne ikke engang kan arbejde sammen. Derfor har EPI været dysfunktionel i flere år.

Paraplyorganisationen mangler papirerne 

EPI (Eqqumiitsuliornikkut Pinngorartitsisut Ingerlatsisullu) blev oprettet i 2010 og er en paraplyorganisation for kunst- og kulturforeninger i Grønland. På medlemslisten står blandt andet musikfestivallen Arctic Sounds, Film.gl og musikerforbundet, Nunatsinni Nipilersortartut.

Mens EPI's fornemmeste opgave ifølge Juaaka Lyberth burde være at fungere som ‘kulturens rådgivende organisation’, så er virkeligheden altså en anden.

Organisationen har ikke afleveret regnskab for 2022 og har endnu ikke lavet et budget for 2024. Det fortæller Juaaka Lyberth:

- Efter generelforsamlingen i november 2023 har vi krævet, at der skulle holdes en ekstraordinær generalforsamling inden udgangen af 2023, hvor der skulle fremlægges regnskaber og så videre. Og fremlægges handlingsplan for 2024. Det er ikke sket, siger han.

EPI modtager økonomisk støtte fra Grønlands Kunstfond, der administreres af Naalakkersuisut og Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke.

Derfor er det et krav, at de skal aflevere reviderede regnskaber. Heri skal der også stå, hvad bevillingerne er gået til.

- EPI får jo et rimeligt stort beløb.  Og det er offentlige penge, og når det er offentlige penge, så skal der være styr på tingene. Der skal være regnskaber, og det skal være revideret af en statsautoriseret revisor, siger Juaaka Lyberth.

En rodebutik

Det billede, der mere og mere begynder at ligne en rodebutik, er også noget som Grønlands Kunstersammenslutning, KIMIK, kan genkende.

- De tilbyder, at vi kan låne deres kontorlokaler og få hjælp til regnskab og økonomi og alt det der. Men - det kan de jo ikke, når de ikke selv har styr på at aflevere regnskab, siger Kristine Kreutzmann, der er formand i KIMIK.

De har ikke været medlemmer af organisationen i mange år, men til den seneste generalforsamling i november sidste år, var Kristine Kreutzmann med som observatør.

- Vi skal ikke være medlem af forbundet, sådan som tingene fungerer lige nu, siger hun, da KNR besøger hende på kunstskolen i Nuuk.

Formanden er ked af kritikken

Til generalforsamlingen i EPI blev den hidtil fungerende formand, Hans Jukku Noahsen, valgt som formand. Han er ked af nyheden om KA’s udmelding.

- Det er forståelig, men det ærgrer mig, at forfatterforeningen reagerer på denne måde, siger han til KNR.

Til den rejste kritik siger han:

- Jeg kan ikke sige noget om den tidligere bestyrrelse. Men efter den tidligere formands udtræden blev alt rodet. Drift og ledelse har ikke været stabilt. Men det er vi gået i gang med at arbejde på, og vi regner med, at vi i de kommende år kommer op på fuld kraft.

I forhold til økonomien og de manglende regnskaber fortæller han, at deres tidligere revisionsfirma stoppede og blev købt at et andet firma, hvilket var skyld i en af de største forsinkelser.

- Nu har vi Plus som revision. Det har betydet stabilitet for den nuværende økonomi, afslutter han.

Ifølge formanden for KA, Juaaka Lyberth, bør EPI tale kulturaktørernes sag på et højere politisk niveau, end de har formået at gøre. Fremme nationalteatret, musikuddannelse, kunstuddannelser, filmuddannelser. Juaaka Lyberth har masser af forslag.

- Snakke om visioner for fremtiden for grønlandske kulturaktører, og ikke sidde og baske rundt med, om de nu har lavet det regnskab, som de nu skal, siger han.