Kujalleq: Halvt års hjælp til oprydning i børnesager

Kommune Kujalleq har så mange socialsager på børneområdet, at borgmester Jørgen Wæver Johansen i dag underskriver en aftale med Selvstyrets Familiedepartement om hjælp i seks måneder.
Jørgen Wæver Johansen
Foto © : John Rasmussen, Narsaq Foto
24. maj 2016 13:51

På den måde kan kommunen komme til bunds i sagerne, få dem afgjort efter lovens bogstav og få oplært sine sagsbehandlere til selv at kunne klare dem i fremtiden, oplyser formand for Den Sociale Rådgivningsenhed under Familiedepartementet, Arnajaraq Poulsen.

Læs også Kujalleq: Halvt års hjælp til til oprydning i børnesager

Det er Rådgivningsenheden, der i praksis skal yde hjælpen til kommunen og styrke sagsbehandlingen på området:

- Vores enhed skal tilbyde sidemandsoplæring til sagsbehandlere, supervision. Og vi skal have skabt overblik over, hvilke sager, der er akutte og hvilke, der kan vente, siger Arnajarq Poulsen til KNR:

- Sådan så de børn, der har en sag på sig får den rette hjælp, og ikke mindst at de får den sagsbehandling, de har ret til, siger hun. 

Ukendt antal børnesager

Rådgivningsenhedens formand kan ikke oplyse, hvor mange sager, der ligger og venter på enhedens hjælpehold.

Men for nyligt oplyste kommunens fungerende socialchef, Peter Sonberg til KNR, at der i alt stod 1100 uløste socialsager på socialforvaltningens sagslister. Og at det er helt normalt, at kommunen har 800 socialsager til behandling i gennemsnit.

Læs også Kujalleq: 1100 socialsager løses med hjælp fra Selvstyret

Det er første gang, at Kommune Kujalleq underskriver en aftale med Den Sociale Rådgivningsenhed, som blev etableret i november sidste år.

Det skete, efter at Naalakkersuisut i 2014 og 2015 gennemførte skærpet tilsyn i kommunerne og påviste manglende handleplaner for anbragte børn og i det hele taget massive svigt på børne og ungeområdet.

Læs også Nødråb fra Kujalleq til sagsbunkerne