Nødråb fra Kujalleq til sagsbunkerne

Kujalleqs borgmester, Jørgen Wæver Johansen, har bedt Nalakkersuisut om hjælp til at få bunken af ophobede sager i Socialforvaltningen løst. Samtidig har Naalakkersuisut sendt sin sociale Tilsynsenhed på inspektion i kommunen.
28. april 2016 16:11

Situationen med ophobede sager i Socialforvaltningen i kommune Kujalleq er tilsyneladende så alvorlig, at borgmesteren har sendt et nødråb til Naalakkersuisut.

Samtidig har Selvstyret sendt sin sociale Tilsynsenhed på uanmeldt besøg i kommunen i flere uger.

 

Tilsynsenhed på inspektion

Det er anden gang, at Departementet for Sociale Anliggender sender sin nye, akutte Tilsynsenhed af sted. Første gang var i Tasiilaq.

- Og nu har vi sendt Tilsynsenheden til Kujalleq, oplyser naalakkersuisoq for familie, ligestilling og sociale anliggender, Martha Lund Olsen til KNR

Læs også Opbakning til at Naalakkersuisut overtager sagsbehandling

Den skal sikre, at kommunerne overholder lovgivningen i sager om udsatte børn og unge:

- Vi har et hold i Tilsynsenheden dernede. Men jeg har ikke fået nogen tilbagemelding fra dem om problemets omfang endnu. De har været dernede i flere uger, fortæller Martha Lund Olsen, øverste ansvarlige for det sociale område, som også har fået en henvendelse om hjælp fra Simut-borgmester i Kujalleq, Jørgen Wæver Johansen:

- Vi har fået en officiel henvendelse fra ham i sidste uge, som vi så begynder at arbejde på, fortæller Martha Lund Olsen.

 

Foto © : KNR

 
Låner socialrådgivere i Århus

Kujalleq har heller ikke kunnet besætte stillingen som socialchef i kommunen.

Samtidig låner Kujalleq socialrådgivere af sin venskabskommune Århus. Den første af de udlånte socialrådgivere er rejst tilbage - "men vi er allerede i gang med at sørge for en afløser", skriver kommunaldirektør Frank Hedegaard Jørgensen i det interne Månedsnyt for april til medarbejderne.

Fra Danmark bekræfter borgmester Jørgen Wæver Johansen, at han netop i dag underskriver en samarbejdsaftale med Århus Kommune, og at han især er glad for at kunne trække på venskabskommunens medarbejdere inden for det sociale område.
- De kan være med til at løfte de opgaver og de udfordringer, vi har i Sydgrønland, siger Jørgen Wæver Johansen.

Læs også Erfaringsdeling skal styrke Kujalleq og Qeqqata 

Naalakkaersuisoq Martha Lund Olsen kan ikke sige, hvad Tilsynsenheden har fundet frem til.

Men hun er dybt bekymret over de mange historier om sager der ligger og samler støv i kommunerne, indberetninger om omsorgssvigtede børn som kommunen ikke handler på og handicappede, der klager over serviceringen.

- Vi har jo også en central Rådgivningsenhed, og jeg går ud fra, at vores administration er ved at koordinere, hvordan vi kan støtte op om kommunens behov, siger Martha Lund Olsen.

Læs også Børnetalsmanden tættere på de sydgrønlandske børn