Kriminalforsorg satser på at være attraktiv for sundhedspersonale

En forsker stiller spørgsmålstegn ved, hvorvidt den kommende anstalt i Nuuk vil kunne rekruttere det nødvendige psykiatriske behandlingspersonale. Kriminalforsorgens direktør er imidlertid ikke nervøs for mangel på ansøgere.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
06. juni 2018 08:22

En fjerdedel af de indsatte i anstalterne er forvaringsdømte, der kræver særlig behandling.

- Hvem skal varetage behandlingen af de forvaringsdømte i et land med mangel på uddannet behandlingspersonale? lyder et af spørgsmålene i en endnu upubliceret artikel, der udkommer i tidsskriftet Retfærd.

Artiklen hedder "Uden udsigt? Forvaringsdømt i Grønland - i dag og fremover" og er skrevet af lektor phD. Annemette Nyborg Lauritsen fra Ilisimatusarfik.

Hendes spørgsmål ligger på linje med Advokatrådets rapport fra 2016, der forventede, at det ville blive "meget vanskeligt" at rekruttere det personale, der var nødvendigt.

LÆS OGSÅ Leder af den ny anstalt i Nuuk er fundet

Både Lauritsen og Advokatrådet hæfter sig ved, at det generelt er svært for sundhedsvæsenet at tiltrække uddannede psykiatere og psykologer til Grønland.

Men Kriminalforsorgens direktør er langt fra lige så bekymret.

- Jeg vælger at forholde mig optimistisk, siger Naaja Nathanielsen, der oplyser, at der vil være et behandlingsteam med en psykiater, to psykologer og en sygeplejerske.

Og det har allerede vakt interesse, siger Naaja Nathanielsen, der beskriver den kommende anstalt som en rigtig spændende arbejdsplads.

LÆS OGSÅ Dagbøder på vej til Permagreen

Hun fremhæver, at arbejdsopgaverne er lidt anderledes, end man kender dem fra resten af sygehusvæsenet. Blandt andet er det en anden patientgruppe, fordi man i anstalten kender patienterne. Hertil er der mere familievenlige arbejdstider.

- Så jeg tror faktisk, at vi vil få ansøgninger, og det baserer jeg blandt andet på, at vi allerede har uformelle henvendelser om alle typer af stillingerne.

LÆS OGSÅ Forvaringsdømte skal kunne fortryde flytning til Nuuk

Hidtil har forvaringsdømte i Herstedvester fået betalt rejse til hjemlandet og til besøg fra pårørende. De tilbud vil også gælde for de indsatte, der flytter til Nuuk, forventer Naaja Nathanielsen. Dog formentlig ikke for dem, der bliver i Danmark.

- Hvis man vælger at blive i Danmark, vil der være nogle andre regler der gælder - og de bliver fastsat af den danske del af Kriminalloven, og der må man forvente at de grønlandske privilegier bortfalder, forudser Naaja Nathanielsen.