Kortfilm om Kuannersuit rammer lærredet på stor filmfestival

En af Europas største kortfilmsfestivaler har en grønlandsk film på programmet. Den handler om Kuannersuit-mineprojektet.
'In the Shadow of Tugtupite'
Foto fra kortfilmen 'In the Shadow of the Tugtupite'. Filmen havde premiere ved Nuuk International Filmfestival i september, hvor den også vandt en pris. Foto © : Inuk Jørgensen
03. februar 2021 10:39

En grønlandsk kortfilm om Kuannersuit bliver i foråret vist på den anerkendte Tampere Film Festival i Finland. 

Filmen hedder 'In the Shadow of the Tugtupite', og instruktøren bag er Inuk Jørgensen. 

- Jeg er selvfølgelig superstolt over, at min film er med på Tampere Filmfestival. Det er en af de største i Europa, så den åbner en masse døre. Og så er det en kortfilmsfestival, og jeg er lidt en kortfilmsnørd, så det er rigtig stort for mig at være med og komme igennem nåleøjet. Det betyder rigtig meget, siger han til KNR. 

LÆS OGSÅ Jens Frederik Nielsen: Vi bliver væk fra borgermøder for borgernes skyld

Den seks minutter lange film kredser om de omdiskuterede mineplaner for fjeldet Kuannersuit tæt på Narsaq i Sydgrønland. 

Her ønsker et stort mineselskab at få lov til blandt andet at udvinde uran. 

Frygt for fremtiden

Inuk Jørgensen har selv rødder i Narsaq. Og det er derfor en sag, der ligger ham meget på sinde. 

- Jeg tror, mine følelser omkring det hele med Kuannersuit er, at jeg er så bange for, at vi som land og som befolkning kommer til at tage en forkert beslutning. Jeg håber, at den her film vil være med til at få folk til at tænke sig om en ekstra gang og spørge sig selv: Hvad er det lige, vi har gang i?, siger Inuk Jørgensen.

LÆS OGSÅ På gaden i Qaqortoq: Delte meninger om, hvorvidt møder skal udskydes

'In the Shadow of the Tugtupite' havde premiere ved Nuuk International Filmfestival i sommer, hvor den vandt juryprisen for Bedste Kortfilm. 

Siden er den blevet vist på filmfestivaler verden over. 

Og nu er turen altså kommet til Tampere festivalen, hvor blot 59 ud af 6330 tilmeldte film kom gennem nåleøjet og med i konkurrenceprogrammet.

Festivalen løber fra den 10. til den 14. marts. På grund af corona foregår den dog virtuelt.