På gaden i Qaqortoq: Delte meninger om, hvorvidt møder skal udskydes

Folk, vi mødte på gaden i Qaqortoq, har forskellige meninger om, om borgermøderne om Kuannersuit-projektet skal gennemføres eller aflyses.
KNR har været på gaden i Qaqortoq for at høre deres mening: nogle mener, at møderne skal gennemføres som planlagt, mens andre kræver udsættelse. Alle er enige om, at befolkningen må informeres udtømmende. Foto © : KNR
02. februar 2021 13:27

Kommunen i syd og den nye bestyrelse i Siumut ønsker, at borgermøderne i det omstridte Kuannersuit-projekt bliver udsat.

Men det mener naalakkersuisoq for råstoffer, Jens Frederik Nielsen (D), ikke. Også selvom han ikke selv agter at deltage på grund af trusler.

KNR har været på gaden i Qaqortoq for at høre, hvad borgerne siger. Nogle mener, at møderne skal gennemføres som planlagt, mens andre kræver udsættelse. Alle er enige om, at befolkningen må informeres udtømmende.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut har modtaget bombetrusler på grund af Kuannersuit

- Lige nu bør borgermøderne udsættes, også fordi vi som borgere har for lidt viden, siger Lena Pedersen.

Foto © : KNR

De planlagte borgermøder om det store Kuannersuit-projekt starter på fredag den 5. februar i Narsarsuaq.

Mens Lena Pedersen altså synes, at møderne bør udsættes, kan en anden borger i Qaqortoq ikke se, hvorfor man skal vente med at afholde dem.

- Jeg har ikke noget imod, at råstoffolkene vil gennemføre en oplysningskampagne, lyder det fra Lars Poulsen.

Erik Kielsen er også klar mæglet.

Foto © : KNR

- Selvfølgelig bør befolkningen høres, siger han.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq trodser bombetrusler: Borgermøder afholdes

På grund af en trussel har naalakkersuisut meldt afbud til borgermøderne om Kuannersuit og det forvirrer Lars Poulsen.

Foto © : KNR

- Det er lidt skævt, at Naalakkersuisut ikke vil deltage, først ville de gerne deltage, og så vil de ikke, det er lidt skævt, siger Lars Poulsen.

LÆS OGSÅ Greenland Minerals er kede af naalakkersuisuts bombe-aflysning

Fredag meddelte naalakkersuisoq for råstoffer, Jens Frederik Nielsen (D) nemlig, at han og resten af Naalakkersuisut ikke vil deltage i borgermøderne om mineprojektet i Kuannersuit i Sydgrønland på grund af trusler.

Men spørger man politiet, er der ikke nogen grund til at blive væk.

Der er ikke noget politimæssigt, som gør, at vi går ud og siger, at man bør blive væk eller noget som helst, siger Bjørn Tegner Bay, Grønlands Politi.

- Der har ikke politimæssigt på nogen måde været noget, der har gjort, at vi har været ude og komme med nogle anbefalinger til, at nogen mennesker skal blive væk fra de møder, siger politimester Bjørn Tegner Bay til KNR.

Han bekræfter dog, at der har været en sag vedrørende trusler i Sydgrønland.