Naalakkersuisut har modtaget bombetrusler på grund af Kuannersuit

Medlemmer af Naalakkersuisut vil ikke deltage i borgermøderne i Sydgrønland i første omgang. Borgermøderne bliver dog ikke udsat.
- Jeg bliver nødt til at forholde mig til den virkelighed ved at tage nogle midlertidige konsekvenser. Det er for eksempel ikke i første omgang at deltage i høringsmøderne i Sydgrønland, siger Jens-Frederik Nielsen (D). Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Malik Brøns
29. januar 2021 16:07

- Der er modtaget trusler mod Naalakkersuisut indeholdende trusler om bomber og anvendelse af våben i forbindelse med deltagelse i høringsmøder i Sydgrønland om Kuannersuit-projektet.

Fakta om Kuannersuit-projektet:

 

  • Kuannersuit ligger cirka 7,5 kilometer nord for byen Narsaq.
  • Det vil være en åben mine i 700 meters højde.
  • Greenland Minerals vil holde minen i drift i 37 år.
  • Projektet forventes at skabe 328 grønlandske arbejdspladser, når minen er i drift.
  • Området indeholder blandt andet sjældne jordarter, uran og thorium.
  • Minen vil producere 3 millioner ton malm om året.
  • På 37 år vil minen producere 111 millioner ton restaffald og 111 millioner ton gråbjerg (ubrugt klippemateriale).

Kilde: Grønlands Naturinstitut & Nationalt Center for Miljø og Energi, VSB-rapport.

Det skriver Departementet for Erhverv og Råstoffer i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Kuannersuit: Siumut vil have borgermøder udskudt

Borgermøderne i Sydgrønland bliver ikke udsat.

- Det er et meget uheldigt signal både internt i landet som overfor udlandet, at der er søges politiske påvirkninger ved vold og dødstrusler. Dette er normalt noget vi kun ser i tv, men desværre så er det en virkelighed, som også er kommet til Grønland, siger naalakkersuisoq for råstoffer, Jens-Frederik Nielsen (D). 

- Jeg bliver nødt til at forholde mig til den virkelighed ved at tage nogle midlertidige konsekvenser. Det er for eksempel ikke i første omgang at deltage i høringsmøderne i Sydgrønland.

Greenland Minerals og ansatte i Selvstyret starter borgermøderne

Derfor har Naalakkersuisut altså valgt at blive hjemme, når borgermøderne starter om præcis en uge - nemlig på fredag 5. februar.

I stedet vil borgermøderne foregå med deltagelse af Greenland Minerals og relevante myndighedspersoner, skriver departementet:

LÆS OGSÅ Ekspert: Kontroversielle Kuannersuit får sprækkerne til at åbne sig i Siumut

- Dette sker ud fra en vurdering af, at risikobilledet er koncentreret om de politiske personer og ikke personer relateret til selskabet eller myndigheder. Derudover vil der også være tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger på stederne til at opretholde sikkerhed og orden.

Ikke konkrete trusler

Hvornår Naalakkersuisut vil deltage i borgermøder, vil Naalakkersuisut løbende vurdere.

- Høringsprocessen skal fortsætte. Det er en lovmæssig demokratisk proces, hvor alle kan og skal komme til at udtrykke deres meninger om projektet. Den proces må aldrig undertrykkes, siger Jens-Frederik Nielsen.

- Høringsmøderne skal være med til at informere så mange som muligt om de enkelte forhold overfor et ønske om at bygge en mine. 

Ifølge departementet er truslerne muligvis ikke konkrete.

- Der er dog i den seneste tid i offentligheden skabt så meget turbulens med misinformation og en oppisket stemning omkring den politiske involvering, at dette har skabt meget utryghed i befolkningen, skriver departementet.   

 

Her er tidsplanen for borgermøderne:

Foto © : borgermøder

 

Politisk og lokal modstand

Flere foreninger, borgere og lokalpolitikere har råbt op om, at møderne bør udsættes. Det skyldes blandt andet, at coronarestriktionerne begrænser, hvor mange personer der fysisk kan deltage i møderne, lyder et af argumenterne.

Indenfor må man ikke samle sig mere end 100 mennesker – og der må kun være halvdelen af de mennesker i et lokale, som der er plads til.

Flertallet i kommunalbestyrelse i Kommune Kujalleq ønsker at borgermøderne bliver udsat.

Den lokale siumutter, Benjamin Kielsen, som er medlem af kommunalbestyrelsen i Kujalleq, har for eksempel trukket sin støtte til projektet.

Hele Siumuts hovedbestyrelse, på nær én, vil også have borgermøder udsat på ubestemt tid.