Naalakkersuisoq trodser bombetrusler: Borgermøder afholdes

Politisk uenighed og trusler om vold har ikke fået Jens Frederik Nielsen at udsætte borgermøder om mineprojektet ved Kuannersuit.
- Det er rigtigt, at jeg som Naalakkersuisoq ikke blot kan ignorere truslerne, og har derfor besluttet, at politikerne ikke skal deltage, fortalte Jens Frederik Nielsen i fredagens Qanorooq. Foto © : KNR
30. januar 2021 16:55

Debatten om mineprojektet ved Kuannersuit tog en voldsom drejning fredag.

Her oplyste Naalakkersuisut, at man har modtaget trusler om bomber og anvendelse af våben i forbindelse med borgermøderne om projektet, der står til at løbe af stablen om en uges tid.

Det vides endnu ikke, om der er tale om trusler fra flere forskellige personer, eller hvordan de er blevet fremsat.

LÆS OGSÅ Efter højspændt dag holder Siumut fast: Borgermøder i Sydgrønland bør udsættes

Mineprojektet, som selskabet Greenland Minerals forsøger at få godkendelse til at starte, er for nogle yderst kontroversielt. I den seneste tid har både foreninger, borgere og flere lokalpolitikere har appelleret til, at møderne bliver udsat.

Det er indtil nu blevet afvist af naalakkersuisoq for råstoffer, Jens Frederik Nielsen (D).

I et interview med Qanorooq fredag forklarer Nielsen, der er formand for Demokraterne, at end ikke bombetrusler vil udsætte borgermøder. Dog vil politikerne nu ikke deltage fysisk.

Fakta om Kuannersuit-projektet:

 

  • Kuannersuit ligger cirka 7,5 kilometer nord for byen Narsaq.
  • Det vil være en åben mine i 700 meters højde.
  • Greenland Minerals vil holde minen i drift i 37 år.
  • Projektet forventes at skabe 328 grønlandske arbejdspladser, når minen er i drift.
  • Området indeholder blandt andet sjældne jordarter, uran og thorium.
  • Minen vil producere 3 millioner ton malm om året.
  • På 37 år vil minen producere 111 millioner ton restaffald og 111 millioner ton gråbjerg (ubrugt klippemateriale).

Kilde: Grønlands Naturinstitut & Nationalt Center for Miljø og Energi, VSB-rapport.

- Det er rigtigt, at jeg som Naalakkersuisoq ikke blot kan ignorere truslerne, og har derfor besluttet, at politikerne ikke skal deltage.

- Men Greenland Minerals har besluttet sig for at afholde møderne. Myndighedernes embedsmænd kommer også til at deltage, siger Jens Frederik Nielsen.

Nogen vil måske spørge, hvad man kan bruge borgermøderne til, hvis ikke politikerne er til stede og deltagende. Det ser Jens Frederik Nielsen dog ikke de store problemer med.

- De kommer til at foregå som almindelige borgermøder. Alt det som bliver sagt til høringerne tages med, også selvom vi ikke er der.

- Og jeg må nævne, at høringen ikke kun er for dem som fremmøder. Enhver i landet der har bekymringer eller input til projektet, kan sende det med til høringen skriftligt

Minen skaber sprækker

Men flere steder i Sydgrønland er man ikke tilfredse med, at der snart skal afholdes borgermøder om Kuannersuisut-projektet. Blandet IA's Stine Egede, der sidder i kommunalbestyrelsen i Kommune Kujalleq, har udtrykt utilfredshed med Naalakkersuisuts krav om at holde tidsplanen.

Jens Frederik Nielsen afviser, at politikerne haster projektet igennem med henvisning til, at det har været mange år i støbeskeen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut har modtaget bombetrusler på grund af Kuannersuit

Minen i Kuannersuit har også fået det til at slå sprækker internt i landets største parti, Siumut.

Efter længere tids pres meldte Siumuts næstformand, Vivian Motzfeldt, ud, at man nu gik ind for at udsætte borgermøderne. Det selvom partiet har været fortalere for minen i årevis.

Det pludselige kursskifte har angiveligt skabt stor utilfredshed hos koalitionspartiet Demokraterne. Jen Frederik Nielsen bekræfter, at samarbejdet i Naalakkersuisut er blevet sat hårdt på prøve.

- Det skal ikke forstås sådan, at vi blot venter på at Siumut gør noget, vi er naturligvis i gang med at evaluere samarbejdet. Det må jeg være ærlig og indrømme. Hvis vi skal have et stabilt samarbejde, må vi naturligvis kunne stole på hinanden i koalitionen, siger Jens Frederik Nielsen.