Kommunespørgsmål afgjort

Et flertal bestående af Inuit Ataqatigiit, Siumut og Atassut stemte her til formiddag for, at Qaasuitsup kommunia skal deles i to, og samtidigt skal regningen deles ligeligt mellem de to nye kommuner og samfundet som helhed.
Skrevet af Jonas Fievé
21. november 2016 11:59

Kun Demokraterne stemte imod, da Inatsisartut vedtog, at Qaasuitsup kommunia fra 2018 skal deles i to nye kommuner.

Det betyder helt konkret, at når der nærste år afholdes kommunalvalg, skal borgerne i nordkommunen stemme til to såkaldte overgangsudvalg, der skal bruge 2017 på at forberede kommunedelingen.

Den nuværende kommunalbestyrelse i Qaasuitsup skal dermed forsætte resten af 2017, og bliver fra 1. januar 2018 erstattet af de to overgangsudvalg, som fra denne dag indsætte som kommunalbestyrelser i de to nye kommuner.

Regningen skal deles

Modsat tidligere udmeldinger kommer borgerne i den nuværende Qaasuitsup Kommunia ikke til at stå alene med regningen for kommunedelingen.

Naalakkersuisut er nemlig klar til at kaste penge efter en opdeling af Qaasuitsup Kommunia, det fremgår af en tillægsbetænkning fra loveudvalget. I Finansloven for 2017, afsætter der således 5 millioner kroner og året efter, bliver der afsat 3 millioner kroner til formålet svarende til halvdelen af de forventede engangsomkostninger til etableringen af de to nye kommuner. 

Læs også Naalakkersuisut betaler til opsplitning af kommune

Afstemning på et uoplyst grundlag 

Tilbage i 2014 stemte et overvældende flertal i Qaasuitsup for, at nordkommunen skal deles i to, men alligevel stillede Demokraternes Michael Rosing under tredjebehandlingen spørgsmål ved, om borgerne eksempelvis var klar over de økonomiske konsekvenser ved at dele kommunen, da de tog stilling til spørgsmålet.

Desuden har Demokraterne ikke lagt skjul på, at det er Qaasuitsup kommunia og ikke resten af landet, som burde betale for delingen. 

Læs også Massivt flertal for kommunedeling