Kommuneqarfik Sermersooq ser gerne flere pensionister i børnehaver

Manglen på personale i landets børnehaver og vuggestuer er stor. Der er særlig stor mangel på uddannede pædagoger.
Pensionist Kaalat Olsen Hansen arbejder på deltid i daginstitutionen Puiaq i Nuuk. Foto © : KNR / Sebastian Trosborg
01. juli 2024 07:40

Generelt mangler daginstitutionerne i landet hænder. Og der bliver løbet stærkt for at dække de udfordringer, det skaber.

I Kommuneqarfik Sermersooq er der i alt normeret 107 pædagoger, men der er kun 47 pædagoger ansat i kommunens daginstitutioner.

Derfor valgte pensionist Kaalat Olsen Hansen at søge et deltidsjob i daginstitutionen Puiaq i Nuuk.

Den beslutning skabte stor glæde i kommunen.

- Vi er glade for, at Kaalat Olsen Hansen har henvendt sig for at arbejde i børnehaven i stedet for at blive hjemme, og at hun havde lyst til at arbejde igen, siger Ane Marie Lynge Møller, der er fagchef i dagtilbudsafdelingen i Kommuneqarfik Sermersooq.

Ane Marie Lynge Møller arbejder for at komme udfordringerne med manglende personale i daginstitutionerne til livs. Foto © : KNR / Johansinnguaq Olsen

Selvom daginstitutionen Puiaq har ansat en pensionist med stor succes, skal pensionister ikke ses som en mulighed for fuldtidsmedarbejdere. 

- Vi vil ikke direkte opfordre pensionister til at arbejde fast fuldtid i børnehaverne, men vi kan tilbyde vikarjob, hvor vi kan forhandle, hvor mange timer de vil arbejde i børnehaverne, fortæller fagchefen. 

Løn spiller afgørende rolle

Den store mangel er ikke nogen ny udfordring, men en ting kunne måske ændre på det billede, mener Ane Marie Lynge Møller.

- Vi hører fra ledere og pædagoger i børnehaverne, at højere løn kunne være afgørende for at få ansatte nok, siger hun. 

Ifølge Ane Marie Lynge Møller betyder lønnen, at flere uddannede pædagoger og pædagogmedhjælpere vælger døgninstitutioner til og børnehaver fra. 

Men en af dem, der har valgt dem til, er altså Kaalat Olsen Hansen, som også høster en del ros for sit arbejde i børnehaven. 

- Vi er meget glade for hende, og hun har vist, hvor godt hun støtter medarbejderne i børnehaven, siger Ane Marie Lynge Møller.

Samtidig håber Ane Marie Lynge Møller også, at en kommende pædagoguddannelse kan hjælpe på at løse problemet med manglende personale i daginstitutionerne.