Pressede daginstitutioner: Pensionister kan være en del af løsningen

I de grønlandske vuggestuer og børnehaver løber de stærkt, der er nemlig mangel på hænder til at løfte de daglige opgaver. Og nu har en børnehave i Nuuk fundet en kreativ løsning.
Puiaq er en integreret daginstitution for både vuggestue- og børnehavebørn i Nuuk. Foto © : KNR / Sebastian Trosborg
Skrevet af Sebastian Trosborg
24. juni 2024 07:31

Det er ikke nogen hemmelighed, at der er stor mangel på personale i landets daginstitutioner, og det er også tilfældet i Kommuneqarfik Sermersooq.  

Men her har daginstitutionen Puiaq forsøgt at tænke lidt ud af boksen for at løse manglen på hjælpende hænder. 

De har nemlig ansat 68-årige Kaalat Olsen Hansen, som ellers var gået på pension sidste år. 

- Jeg kunne ikke bare sidde hjemme og glo, når jeg kunne se, at daginstitutionerne manglede personale, siger Kaalat Olsen Hansen.  

I Puiaq arbejder Kaalat Olsen Hansen på lige fod med de andre ansatte. Foto © : KNR / Sebastian Trosborg

Kaalat Olsen Hansen startede tilbage i januar i år. Her så hun et jobopslag på Facebook, som hun valgte at søge, og i sidste ende fik hun jobbet. 

Og det har været en god beslutning for hende. 

- Som person føler jeg mig værdig, når jeg kan tjene og hjælpe til i samfundet, siger Kaalat Olsen Hansen.  

Hun arbejder hver dag fra klokken 07:00 til 09:00 om morgenen, og det er planen, at hun i den nærmeste fremtid også skal hjælpe til fra klokken 15:00 til 17:00. 

Børnene ved godt, at Kaalat Olsen Hansen egentlig er pensionist, og hun derfor ikke er at finde hele dagen i institutionen. 

- Jeg kan lide at arbejde med børn, og jeg kan se, at de godtager mig, som jeg er, fortæller hun. 

Ifølge Kommuneqarfik Sermersooqs hjemmeside er der 64 børn til 15 ansatte i daginstitutionen Puiaq. Foto © : KNR / Johansinnguaq Olsen

Selvom Kaalat Olsen Hansen ikke har en faglig pædagogisk baggrund, er det ikke helt tilfældigt, at hun er endt med at søge et deltidsjob i en daginstitution. 

- Før i tiden har vi været plejeforældre for udsatte børn, hvor vi modtager langtids-, akut- og weekendaflastning, så derfra kommer min erfaring med at arbejde med børn, siger hun. 

Godt for begge parter

Det er ikke et nyt problem, at der mangler hænder i landets daginstitutioner. Tidligere har forældre hjulpet til på grund af personalemanglen. 

Manglen på fagligt uddannet personale er stadig en udfordring - også for Puiaq, men her har man fundet en god plan b.

- De ældre har stadig behov for at være blandt mennesker. Derfor er vi meget glade for, at Kaalat har henvendt sig. Hun er ikke uddannet indenfor faget, men er glad for at være blandt børn, siger Lydia Mathiassen, der er leder i Puiaq. 

Tilføjelsen af Kaalat Olsen Hansen har været glædelig for alle i daginstitutionen Puiaq, der havde brug for en fast medarbejder til at åbne og lukke. 

- Det har stor betydning for os, børnene og de ansatte. Vi ved, at hun altid er den, der åbner, og vil i en periode altid være den, der lukker, fortæller Lydia Mathiassen.

Lydia Mathiassen ansatte Kaalat Olsen Hansen til at åbne og lukke daginstitutionen tilbage i januar. Foto © : KNR / Johansinnguaq Olsen

Kaalat Olsen Hansen føler sig værdsat på lige fod med resten af personalet, og derfor vil hun også anbefale jobbet til andre pensionister. 

- Jeg kan se, at børnene godt kan lide, at jeg er her og støtter dem. Hvis de eksempelvis har problemer, så kommer de også til mig eller tager mig i hånden, siger hun.