Kommune: Vi bør ikke anbringe børn hos Nuuk Outdoor - men børnene bliver
KNR kan i disse tage fortælle, hvordan Kommuneqarfik Sermersooq det meste af 2023 har anvendt et turistfirma til at passe kommunens akutanbragte børn.
De kalder det selv for en nødløsning, mens de forsøger at få styr på de papirer, som er nødvendige for at placere børnene i et permanent pasningstilbud.
Men selvom det kun skulle være en midlertidig løsning, så har nogle af børnene boet i små uisolerede hytter i bygden Kapisillit ved Nuuk – fuldstændigt isolerede fra deres familie og venner – i snart 10 måneder.
Og mange af bygdens borgere har fortalt om børn, der virker til ikke at trives: Hærværk, tyveri, snifning af lightergas og ildspåsættelse har bare været lidt af det, som er sket denne sommer i Kapisillit.
En fix ide fra et firma udefra
Derfor vil KNR gerne vide, hvem der fik ideen til, at kommunen skulle anvende en turistudbyder til at passe kommunens anbragte børn. Det spurgte vi Severin Berg om, da han var konstitueret direktør i kommunens børne- og familieafdeling tilbage i september.
- Jamen nogle gange dukker muligheder op. Jeg tror, at de (Nuuk Outdoor, red.) kontaktede kommunen og sagde, at de havde et muligt projekt, og spurgte om det kunne være interessant for os. Det tog vi så en dialog om i ledelsen, siger han.
Og der var ingen i ledelsen, som syntes det var mærkeligt at vælge et turistbureau til at passe tvangsanbragte børn?
- Vi snakkede om det, og der er jo altid for og imod. Selve turistdelen er jo ikke noget, vi gik så meget op i. Vi var mere interesserede i den umiddelbare beskrivelse af de løsninger, de kunne tilbyde det enkelte barn.
Det ser lidt mærkeligt ud udefra. Var der ikke noget, som fik jer til at overveje en ekstra gang, om det var et turistfirma, I skulle vælge?
- Nogle gange står vi jo desværre i nogle situationer, hvor man står med muligheden mellem et dårligt og lidt dårligere valg. Jeg ved, at Nuuk Outdoor er i en proces med at opsplitte projekt- og turistdelen, siger Severin Berg.
Manden med ideerne
Manden med ideen - og firmaet - hedder Kenneth Thomsen. Han har selv en fortid i det offentlige. Faktisk har han en fortid som afdelingschef i Styrelsen for Forebyggelse og Sociale Forhold, som blandt andet står med ansvaret for kommunens døgninstitutioner.
- Jeg har passet børn her i Grønland de sidste 10 år, og jeg kan se, at der er ikke nogen, der vil tage sig af de her 14-, 15-, 16-årige børn. Der er ikke nogen af døgninstitutionerne, der vil have dem, siger han til KNR.
Derfor kunne man tænke, at han var den rette mand til opgaven. Om end han valgte at bruge sit turistfirma til at løse den. I hvert fald var der nogle på Kenneth Thomsens tidligere arbejdsplads, som vurderede, at han og Nuuk Outdoor var det.
Uanset hvad er det tilsyneladende ikke lykkes ham og Nuuk Outdoor at sikre de trygge rammer, som de ellers lovede kommunen.
Det er heller ikke lykkedes for ham at få Nuuk Outdoor godkendt som døgninstitution af Socialstyrelsen, selvom de ellers har forsøgt - og stadig forsøger.
Noget kunne altså tyde på, at det ikke er sådan lige at gå fra at være turistvirksomhed til et tilbud for anbragte børn.
Det indrømmer Severin Berg, da han sammen med KNR gør status over Nuuk Outdoors sommer med anbragte børn i Kapisillit:
- Vi har jo fået tilbagemeldinger fra de tilsyn, vi har. Og så tror jeg også, vi har fået nogle tilbagemeldinger derinde fra lokalt. Nogle har det godt, men de har stadig udfordringer, siger han.
Ikke en unik udfordring
At nogle af børnene har udfordringer, kan virke som noget af en underdrivelse, når man hører om deres sommer i Kapisillit. Derfor spørger vi Severin Berg direkte, om han tror, børnene har haft en god sommer:
- Du har da ret i, at det ikke virker til, at børnene trives. Men det er ikke kun et Nuuk Outdoor-problem. Vi har også rigtigt mange problemer på mange af de andre døgninstitutioner, siger han.
Og her er det vigtigt at understrege, at Nuuk Outdoor ikke er en døgninstitution. Selvom Severin Berg - selvom det er en fortalelse - kalder turistfirmaet netop det.
For var de en døgninstitution, så ville der blive ført tilsyn med dem, og så ville der være regler for, hvordan de skal behandle de anbragte børn, som de sejler væk fra deres venner og familie og ind i fjorden.
Så ville der være regler om de bygninger, de bor i. Og så ville der være regler omkring de voksne, som har ansvaret for børnene.
Men turistfirmaet er et turistfirma og ikke en døgninstitution. Så reglerne er der ikke. Og derfor er det altså fuldstændig op til turistfirmaet selv - og i sidste ende kommunen, som har antaget dem - at bestemme, hvordan kommunens anbragte børn skal behandles.
Og hvor længe man vil behandle dem på denne måde.
I den bedste af alle verdener
Har I planer om at blive ved med at bruge Nuuk Outdoor?
- Nogle gange er det svært at svare ja eller nej på. For som sagt er vi ved at finde nogle gode løsninger for de 15 børn, vi har derude nu. Så vi arbejder på at styrke det faglige indhold på de enkelte projekter sammen med dem, siger Severin Berg. (Siden interviewet i september har antallet ændret sig: Kommunen oplyser til KNR i dag, at der aktuelt er seks børn tilbage hos Nuuk Outdoor, red).
Hvad hvis Socialstyrelsen endeligt afviser deres ansøgning om at blive døgninstitution?
- Der må jeg næsten være dig svar skyldig. Men hvis en institution ikke bliver godkendt som døgninstitution, fordi de faglige krav ikke er opfyldt, så vil det selvfølgelig være vanskeligt at anbringe børn der, siger Severin Berg.
Hvad gør, at du ikke kan svare klart på det?
- Jamen det er fordi, vi bruger dem som projekt i dag, der jo ikke er godkendt. Men hvis de får afslag, så er det jo svært at anbringe der, siger han.
- Altså i den bedste af alle verdener så havde vi ikke nogen børn anbragt i Nuuk Outdoor, siger Severin Berg.