- Når jeg henvender mig, så får jeg svaret: Det har vi ikke råd til. Det er hårdt for mig at få sådan et svar, siger den 71-årige Hans Lothsen Semsen.Foto: Tilioq

Kommune til person med handicap: Hvor er dine venner?

Der er plads til forbedringer, når det drejer sig om vilkårene for personer med handicap i Kommune Kujalleq. Det understreger handicaptalsmanden i sin rejserapport.

Det kan en 71-årig kørestol bruger skrive under på. Han har nemlig henvendt sig til kommunen for at få hjælp - men uden held.

- Engang, hvor jeg henvendte mig for at få hjælp, blev jeg mødt med spørgsmålet "hvor er dine venner?", siger den 71-årige Hans Lothsen Semsen.

Han bor i Nanortalik og kunne ikke længere gå efter en hjerneskade tilbage i 2014. 

Han har henvendt sig for at få gjort trapperne ved sin bolig handicapvenlige, men da han bor i eget hus, kunne han ikke få hjælp fra kommunen.

Derfor bliver han nødt til at slæbe sin kørestol ned ad trappen, hver gang han skal ud.

- Når jeg henvender mig, så får jeg svaret: Det har vi ikke råd til. Det er hårdt for mig at få sådan et svar, siger han.

Halv times hjælp om ugen

Tidligere fik han to timers rengøringshjælp om ugen, men nu er det blevet reduceret til en halv time.

- Det er næsten et år siden, det blev ændret til en halv time ugentligt. Men man kan ikke nå ret meget på en halv time.

Borgmesteren i Kommune Kujalleq erkender, at vilkårene for kørestolsbrugere kunne være bedre.

LÆS OGSÅ Handicaptalsmanden: Personer med handicap har det svært i Kujalleq

Og det er netop, hvad handicaptalsmanden har kritiseret i en rapport, som er udkommet i denne uge.

Under sin rejse rundt i Kommune Kujalleq har Tilioq oplevet flere alvorlige problemer for personer med handicap i kommunen. En af de store udfordringer handler om, at der både mangler støtte og personale til at hjælpe personer med handicap.

- Samlet set bør vi finde løsninger her. Også inden for forskellige områder, ikke kun i denne ene sag alene, siger Kiista P. Isaksen (S).

Hun understreger, at hun ikke kan kommentere de enkelte sager. Og derfor kan hun ikke komme ind på Hans Lothsen Semsens sag, hvor han har fået besked om, at kommunen ikke har råd til at betale for den rampe, han ellers har brug for, siger hun.

Der er ikke nok hænder

Men Kiista P. Isaksen forklarer, hvordan proceduren for tildelingen af hjemmehjælp er. Det bliver nemlig vurderet efter, hvor meget den enkelte persen med handicap kan klare selv.

Derudover er det også et problem at skaffe hænder nok til at hjælpe personer med handicap. Kommunen oplyser, at det er en udfordring at skaffe de nødvendige medarbejdere med uddannelse - især i bygderne.

Borgmesteren lover dog, at henvendelser fra borgere skal besvares hurtigere i fremtiden:

- Mere fleksibilitet, hurtigere beslutninger og "kortere" vej mellem sagsbehandlere og klient. Borgere, der henvender sig til kommunen, skal besvares hurtigere, siger borgmester i Kommune Kujalleq Kiista P. Isaksen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt