Kommune, politi og selvstyre i nyt samarbejde om Tasiilaq

Et nyt samarbejde mellem flere forskellige myndigheder skal sikre, at hver eneste sag om socialt udsatte børn i Tasiilaq bliver behandlet af alle myndigheder.
Samarbejdet skal sikre, at børn i Tasiilaq bliver mødt af myndigheder, der vil gøre alt for at hjælpe dem. Foto © : Ignatiussen Abel
31. maj 2019 11:41

Kommuneqarfik Sermersooq, Grønlands Politi og Grønlands Selvstyre har indgået et samarbejde, der har til formål at   igangsætte en samlet og koordineret indsats om, hvordan man forebygger, mindsker og behandler seksuelle overgreb mod børn i Tasiilaq. 

Martha Lund Olsen, der er direktør i Forvaltning for Børn og Familie i Kommuneqarfik Sermersooq, forklarer, hvordan det skal fungere i praksis. 

Sagen kort
- DR har lavet dokumentaren "Byen hvor børnene forsvinder" om Tasiilaq.
- Den viser, at hver tredje barn i Tasiilaq er udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.
- Dokumentaren har endnu en gang fået debatten om sociale problemer i Tasiilaq og i resten af Grønland til at køre herhjemme.
- Onsdag 22. maj sendte en samlet opposition og støttepartiet Demokraterne et beslutningsforslag til Naalakkersuisut: Naalakkersuisut skal bede Danmark om yderligere hjælp til socialområdet, er deres krav.
- Mandag 27. maj bøjede Naalakkersuisut sig for kravet.

- Når der er nogen, der har kendskab til, at et barn er udsat for overgreb, skal man hurtigt muligt mødes og lægge en strategi for, hvordan man arbejder videre med sagen, siger hun.

LÆS OGSÅ Områdechef i Tasiilaq byder hjælp varmt velkommen – men kræver lokal inddragelse

Den hurtige indsats handler om at koordinere, hvorvidt en sag kræver politianmeldelse, beskyttelse fra de lokale myndigheder eller om barnet skal undersøges og behandles i sundhedsvæsenet, siger Martha Lund Olsen.

Det har indtil videre også været muligt at bede om hjælp hos de forskellige myndigheder, men der er noget nyt i denne aftale, understreger direktøren.

- Parterne har forpligtet sig til at mødes og drøfte hver enkelt sag for at finde den bedste løsning for barnet, siger hun.

Lærer rejste tilbage til Danmark

Tasiilaq er igen på dagsordenen, efter at DR har vist dokumentaren "Byen hvor børnene forsvinder". Den viser, at hver tredje barn i byen er blevet seksuelt misbrugt, og at hver andet barn har en sag hos kommunen.

Dokumentaren følger også den danske skolelærer Rikke Blegvad, som forsøgte at råbe de ansvarlige politikere op men uden held. 

LÆS OGSÅ Martha Abelsen holder fast i at rejse til Tasiilaq

Hun har arbejdede på skolen i Tasiilaq i seks år, hvor hun var ansvarlig for kontakten mellem skolen og de sociale myndigheder. Gennem årene oplevede hun på nærmeste hold konsekvenserne af de grufuldheder, som mange børn bliver udsat for. 

Overgreb i Tasiilaq

I løbet af de seneste tre år har der været 193 anmeldelser om seksualforbrydelser i Tasiilaq-distriktet.

Sidste år var der 20 anmeldelser udelukkende om overgreb på børn.

Aktuelt er der 15 igangværende sager om seksualforbrydelser mod børn i Tasiilaq-distriktet.

Børnetalsmanden melder desuden, at der er et stort mørketal på området.
I gennemsnit bliver hvert tredje barn udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.

I dag er Rikke Blegvad flyttet tilbage til Danmark blandt andet fordi, det var for hårdt at arbejde i byen og ikke opleve, at tingene forandrede sig.

Politi og borgmester er glade

Naalakkersuisoq for sundhed, sociale anliggender og justitsområdet, Martha Abelsen (S) håber, at der også kan etableres et lignende samarbejde om beredskab i resten af Grønland. 

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup (IA) tror på, at et samarbejde mellem kommune, selvstyre og politi vil virke: 

- Vi skal hele tiden have fokus på området, og med en styrket fælles indsats er vi på vej i den rigtige retning. Sammen kan vi yde mere til fordel for udsatte børn og unge, siger hun.

Grønlands Politis politimester Bjørn Tegner Bay er også meget glad for aftalen. Han håber, at børnene nu vil opleve, at de mødes af nogle myndigheder, der i fællesskab vil gøre alt for at hjælpe dem.