Kommune om alkoholforbud: Abstinensbehandling ikke vores opgave

Det er Sundhedsvæsenets ansvar at stå for behandling af alkoholikere med abstinenser, lyder det fra Kommuneqarfik Sermersooq.
Det er Sundhedsvæsenets ansvar at stå for behandling af alkoholikere med abstinenser, ikke kommunerne, siger Isak Nielsen Kleist, der er direktør i Kommuneqarfik Sermersooqs Forvaltning for Velfærd og Arbejdsmarked.
Skrevet af Jaaku Lyberth
04. april 2020 12:12

Der er opstået en uklarhed i sagen om det alkoholforbud, som blev indført lørdag 28. marts klokken 20. 

For hvem er egentlig ansvarlig for de misbrugere, der lige pludselig ikke længere kan få adgang til øl, vin eller sprut? 

Ifølge Isak Nielsen Kleist, der er direktør i Kommuneqarfik Sermersooqs Forvaltning for Velfærd og Arbejdsmarked, er abstinensbehandlingen sundhedsvæsenets ansvar.

- Når det handler om det spørgsmål, så er det sundhedsvæsenets ansvar, siger han.

Det var ellers ikke det budskab, som Naalakkersuisutformand Kim Kielsen havde med på et pressemødet tidligere på ugen, da han for første gang forholdt sig til beslutningen om lukningen for salg af alkohol med over 2,25 volumeprocent i Nuuk, Kapisillit og Qeqertarsuatsiaat. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut indfører alkoholforbud i Nuuk, Kapisillit og Qeqertarsuatsiaat

- Når samtlige kommuner har henstillet til det (lukning af salg af alkohol), må man antage, at de har taget højde for, at nogle af vores medborgere er alkoholikere. Så de må være forberedte på sociale indsatser, sagde han.

Lukningen har betydet, at ingen længere kan købe øl, vin eller spiritus indtil 15 april. Heller ikke alkoholikere, der bor i Nuuk og de to bygder.

Og det kan blive et problem for alkoholikerne, fortæller Allorfik, der er Selvstyrets behandlingstilbud for borgere, der er afhængige af rusmidler og spil. 

LÆS OGSÅ Allorfik: Misbrugere kan få voldsomme abstinenser under alkoholforbud

Birgit Niclasen, der er leder af Allorfik, fortæller om de abstinenser, som alkoholmisbrugere oplever:

- Det, man er bange for i forhold til svær alkoholabstinens er, at man kan udvikle det, man kalder abstinenskramper, og det, man kalder delir - altså hvor man bliver psykisk uklar, forvirret og får det rigtig skidt. Abstinenserne kan vare i op til syv til ti dage og komme få timer efter det sidste alkoholindtag, siger Birgit Niclasen.

Nalakkersuisut anerkender dog, at nogle borgere, der har et stort regelmæssigt forbrug af alkohol, kan få behov for særlig hjælp i den nye situation.

LÆS OGSÅ Børnetalsmand om alkoholforbud: Det vil lette mange børn

Naalakkersuisut gør derfor opmærksom på, at man ved akutte tilstande som for eksempel svære abstinenser eller behov for behandling, kan kontakte sundhedsvæsenet med henblik på vurdering og behandling.

Det skal ske på telefon 80 11 11 på hverdage mellem kl. 8.15 og kl. 10 og på telefon 34 44 00 i døgnets øvrige timer.

Allorfik centret i Nuuk kan også kontaktes på alle hverdage mellem kl 9 og kl 15 ved at ringe til 53 12 42 eller skrive til sermersooq@allorfik.gl