Forbuddet mod salg af alkohol blev indført med øjeblikkelig virkning lørdag aften - og argumentet for at gøre det er ifølge Naalakersuisut at undgå spredning af coronavirus.Foto: MIO

Børnetalsmand om alkoholforbud: Det vil lette mange børn

Naalakkersuisut har lukket for al salg af alkohol. Børnetalsmanden bakker op mod beslutningen, men kommer også med en opfordring.

- Det er et fornuftigt tiltag, siger børnetalsmand Aviâja Egede Lynge om indførelsen af alkoholforbud i Nuuk, Kapisillit og Qeqertarsuatsiaat.

Forbuddet mod salg af alkohol blev indført med øjeblikkelig virkning lørdag aften - og argumentet for at gøre det er ifølge Naalakersuisut at undgå spredning af coronavirus.

- Kernen i min beslutning er at beskytte børn, sagde Kim Kielsen i en pressemeddelelse, da forbuddet blev meldt ud officielt lørdag aften.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut indfører alkoholforbud i Nuuk, Kapisillit og Qeqertarsuatsiaat

Og det er børnetalsmanden sådan set enig med ham i:

- Beslutningen vil beskytte børnene. Men der er også en begrænsning, for afhængighed har sine konsekvenser, siger hun.

Har også konsekvenser

Ifølge politimester Bjørn Tegner Bay var der en del fester og husspektakler i Nuuk natten til lørdag. I alt seks gange blev politiet kaldt ud - og det er nogenlunde det samme antal som på en weekendnat før coronakrisen. 

Og det sker altså i en tid, hvor det er forbudt at samle sig mere end 10 personer, og hvor det anbefales at holde to meters afstand til hinanden - netop for at undgå, at coronavirus spreder sig. 

LÆS OGSÅ Unicef: Fint med alkoholforbud - men det kan skabe uro i misbrugsfamilier

Men et forbud kan også have konsekvenser, mener børnetalsmanden.

Børnetalsmanden: Brug Tusaanga

- Forbuddet kan også have nogle negative effekter, da afhængighed har også sine konsekvenser. Psykisk og fysisk vold kan desværre være en af dem. Derfor er det vigtigt, at børnene ved, hvor de hente hjælp, siger Aviâja Egede Lynge. 

Derfor har hun en opfordring til børnene:

- I sådanne situationer er det meget vigtigt at bruge de forskellige rådgivningscentre. Den anonyme telefonrådgivning Tusaannga kan være et eksempel til børnene, siger Aviâja Egede Lynge.

Man kan ringe til telefonrådgivningen Tusaannga på telefon 80 11 80 - eller skriv SMS til 18 99.

Alkoholforbuddet gælder frem til 15 april.

Kommentarer