Kommune ærgrer sig over sen prisstigning

En prisstigning på selvstyrets døgninstitutioner betyder, at Kommunerqarfik Sermersooq må finde millioner.
Foto © : Simon Uldum
19. januar 2015 16:10

Det bliver stadigt dyrere for Kommuneqarfik Sermersooq at have børn og unge i Selvstyrets institutioner. Kommunen oplyser, at de i fredags måtte vedtage en tillægsbevilling på 4,3 millioner til døgninstitutionsophold for børn og unge.

Årsagen er ifølge kommunen, at taksterne på Selvstyrets institutioner er steget, efter forhandling med KANUKOKA.

- I gennemsnit er døgntaksterne steget med 10,5 procent. Det betegner KANUKOKA og Selvstyret som en beskeden prisstigning, lyder det fra Kommuneqarfik Sermersooq.

Ingen dyre overraskelser

Hans-Peder Barlach Christensen fra KANUKOKA forklarer, at der har været nogle ekstraordinære høje stigninger på et par institutioner grundet pålæg fra blandt andet arbejdstilsynet.

- Dog skal det bemærkes, at institutionstaksterne er faste, og at der ikke, som det har været tidligere, kan sendes ekstraregninger til kommunerne til projekter, støttepersoner og andet, lyder det fra Hans-Peder Barlach Christensen

Lægger budget i blinde

Det der særligt irriterer næsteformanden i Udvalget for Børn, Familie og Skole, Uju Petersen (IA) er, at de nye takster ikke var kendt, da kommunen for kun halvanden måned siden vedtog sit budget.

- Det er ikke rimeligt, at en takststigning kommer så sent på året. Det betyder jo vi i kommunerne lægger budget i blinde, siger Uju Petersen.

Hans-Peder Barlach Christensen siger dog, at man har fulgt den samme tidsplan som tidligere år. Den ekstraordinært sene ikræfttrædelse hænger derfor sammen med, at man var nødt til at afvente et nyt Naalakkersuisut.

Læs også Sermersooq vil fri af dyre børnehjemsaftaler

Læs også Voldsomme udgifter til anbragte børn og unge

Kommunen kæmper i forvejen med, at udgifterne til institutionsanbringelser i de seneste år er vokset eksplosivt.

Kommuneqarfik Sermersooq fortæller dog, at da kommunen har budgetteret med en overskud kan tillægsbevillingen tages fra kassebeholdningen.