Kommunalpolitiker: De stjæler vores vand

Imivik, flaskevandet der er på vej til butikshylderne, skaber ingen nye arbejdspladser i Qeqertarsuaq. Og det udløser vrede hos borgerne. Men Greenland Invest insisterer på, at det er til gavn for Grønland.
Foto © : Hilda Zeeb
Skrevet af Mads Pedersen
14. juni 2016 15:21

Siumuts kommunalpolitiker Kristian Broberg fortæller, at borgerne i Qeqertarsuaq er ophidsede over, at Greenland Invest, med Jørgen Wæver Johansen og Svend Hardenberg i spidsen, lader vandet sive ud af Diskoøen uden det skaber lokale arbejdspladser. 

- Borgerne i Qeqertarsuaq ønsker, at alle i Grønland og resten af verdenen får gavn af at drikke kildevandet fra Uunartuarsuk.
- Men vi kan ikke acceptere at vandet siver ud, uden at det har skabt en eneste arbejdsplads, siger Kristian Broberg til KNR.
Vandet fra Qeqertarsuaq bliver fragtet til Nuuk i en vandcontainer, hvor det bliver tappet på flasker. 

Læs også Imivik på vej til butikkerne

Samarbejder med eksisterende virksomheder

Ifølge formand for Greenland Invest, Svend Hardenberg, er Imivik  blevet til i samarbejde med andre virksomheder.  
- Vi har en samarbejdsaftale med Nukissiorfiit i Qeqertarsuaq, som tapper vandet fra Lyngmarkskilden til os. Vi har en aftale med Maskinværkstedet, som hjælper os med at fylde vandcontainerne. Og så har vi en samarbejdsaftale med Nuuk Imeq, som tapper vandet på flasker for os, fortæller Svend Hardenberg.

- Så vi beskæftiger folk i Nukissiorfiit og Maskinværkstedet i Qeqertarsuaq. Vi beskæftiger folk i Nuuk Imeq. Vi benytter os selvfølgelig også af Royal Arctic Line. Vi lægger rigtigt mange penge i samfundet, siger han. 

Omsætter i landet

Den 1. juni blev der indført en afgift på import af drikkevand, efter at flertallet i Inatsisartut under  forårssamlingen godkendte Naalakkersuisuts forslag. 
Det kan betyde, at butikkerne i Grønland vil vælge at sælge Imivik, hvilket kan gavne landets økonomi.  

Men det er ikke nok for Kristin Broberg. 

- Lad dem sælge vandet. Men det ville være dejligt, hvis Qeqertarsuaq og ikke mindst Qaasuitsup Kommunia kunne få arbejdspladser ud af det, siger kommunalpolitikeren.

Han fortæller, at Qeqertarsuaq er præget af arbejdsløshed, og at der i de senere år haft været op til 100 arbejdssøgende. Hvilket svarer til cirka 1/6 af de arbejdsdygtige i byen. Og at han derfor kan godt forstå borgenes vrede.

- Der bliver sagt, at vores vand bliver stjålet, fordi vi ikke får arbejdspladser ud af det, forklarer Kristian Broberg. 

LÆS OGSÅ Hardenberg og Wæver bag nyt Qeqertarsuaq-vand