Foto: KNR

KNR har spurgt vælgerne: Kan Kim Kielsen danne Naalakkersuisut med IA?

Forhandlingerne om en koalition er sat i bero indtil i morgen, imens spurgte KNR de handlende i Nuuk Centret i hovedstaden, om de tror på et samarbejde mellem landets to største partier.

Juleguirlander, fyldte indkøbsposer og grupper af grinende teenagere.

Mens der på Inatsisartut-gangen onsdag eftermiddag er roligt, var der hektisk aktivitet i hovedstadens indkøbscenter, Nuuk Centret.

KNR har holdt mikrofonen ved de lange køer ved kasserne, stoppet travle Nuuk-borgere og spurgt, om de tror på et samarbejde mellem landet to største partier IA og  Siumut:

- Det håber jeg.

Sådan siger Per Christiansen, som stadig i arbejdstøjet er taget forbi i Nuuk Centret for at handle, uden at tøve og tilføjer:

- Hvis Atassut, Naleraq og Siumut danner regering har de for lille et flertal, og så ser vi bare den samme ballade igen, hvor man står og kaster mudder efter hinanden, siger Per Christiansen.

LÆS OGSÅ Inatsisartut-forhandlingerne aflyst i dag

Han er optimistisk, for, som han siger, Kim Kielsen har flere gange under valgkampen udtrykt, at han ønsker at samarbejde.

- Så jeg tror på, at det lykkes, siger Per Christiansen.

 

"Vi skal væk fra splittelse"

Valgkampens mest brugte floskel har netop været løfter om samarbejde i fremtiden, og det har vælgerne ikke glemt.

Senest i dag har ILI ILI, organisationen for akademiske studerende i Grønland, appelleret til politikerne om at gøre alvor af løfterne om et bredt samarbejde, for hvis forholdene  i samfundet skal vendes til noget bedre, er det samarbejde det, der skal til, udtaler de.

I Centret var meningerne ikke nær så entydige.

Mari Laursen, som selv har været frivillig ved Siumuts valgcenter, er ikke nær så optimistisk og ser andre koalitioner.

- Der er mange områder, hvor det afhænger af IA’s vilje til at samarbejde og gå på kompromis. Personligt håber jeg ikke de danner regering med IA, der er andre partier, som jeg hellere så Siumut samarbejde med, siger Mari Laursen.

LÆS OGSÅ Forhandlingsdag nummer to: Popmusik, partimøder og tavshed

KNR fangede også Najaaraq Nikodemussen under rulletrappen i Centret, som derimod tror på, at IA og Siumut  mødes og bliver enige.  

- Nu er det på tide, at de nye generationer kommer i gang og arbejder sammen. Vi skal væk fra splittelse, siger Najaaraq Nikodemussen og tilføjer:

- Når først de begynder at arbejde sammen, tror jeg, de finder ro og forstår hinanden bedre, siger Najaaraq Nikodemussen, som understreger, at Siumut og IA vil kunne skabe mere sammen.

 

"Kutyme at IA og Siumut toppes"

Foran Matas står Kunuunnguaq og venter med sine poser.

Kunuunnguaq er sømand og håber derfor på, at der, uanset hvem der går sammen, vil komme bedre vilkår for fiskeriet og det almindelige mandskab på skibene.

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt de kan arbejde sammen, men jeg kan godt være enig i tanken om et samarbejde. Men det er næsten efterhånden blevet kutyme at IA og Suimut toppes mod hinanden, siger han.

 

"Samarbejde er det mest passende"

53-årige Arthur Rasmussen, som er ved at pakke sine indkøbsvarer i poser ved kassebåndet i Pisiffik, håber, at Kim Kielsen og Sara Olsvig slår sig sammen.  

- De har hver 11 mandater i Inatsisartut, og dem der er blevet valgt ind kommer fra hele kysten. Det vil derfor være mest passende, hvis de to partier finder sammen og danner regeringer, Arthur Rasmussen og tilføjer, at befolkningen blev lovet et bredt samarbejde under valgkampen.

- Jeg håber, at IA og Siumut danner regeringen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl