VIDEO Forhandlingsdag nummer to: Popmusik, partimøder og tavshed

Der var larmende tavshed på gangen, hvor forhandlingerne om en ny Naalakkersuisut i dag fortsatte. Siden i morges har Kim Kielsen holdt møder med de andre partier: - Vi tager den med ro.

Hvis ikke det var for den øredøvende radio, som blæste tilfældige popnumrer ud af højttalerne, var der tirsdag tavshed på Inatsisartut-gangen.

Kim Kielsen har for anden dag holdt møder med samtlige partier i Inatsisartut, og koalitionsforhandlingerne er dermed fortsat i fuld gang bag den lukkede dør.

Læs også Hans Enoksen misfornøjet efter kort møde

Den høje musik, som nær havde fået de mange små Siumutflag til at blafre ivrigt, forhindrede med stor effekt uønskede og nysgerrige ører at lytte med ved døren.

Partierne var indkaldt efter mandatantal, så klokken 9:00 i morges mødte IA med Sara Olsvig i spidsen op til forhandlingerne. Efter mødet havde oppositionspartiet ingen kommentarer til hverken forhandlingerne eller ønsker. Sara Olsvig understregede blot, at hun stadig er klar til at samarbejde.

Forventet koalition om ti dage
Siumuts formand, Kim Kielsen, har knap 6 uger til at danne en ny Naalakkersuisut-koalition. Men det skulle gerne ske inden, hvis man skal tro Inatsisartuts fungerende formand, Lars Emil Johansen.

Læs også Vover dato for nyt Naalakkersuisut

For hvis koalitionsforhandlingerne forløber uden for mange knaster, kan der blive udnævnt et nyt Naalakkersuisut fredag d. 12. december, siger Lars-Emil Johansen til KNR.

Men hverken Kim Kielsen eller nogle af de øvrige partier ønskede at røbe,  hvor langt i forhandlingerne de er.

Kim Kielsen fortalte efter dagens sidste møde, at hans hovedbestyrelse løbende arbejder med de spørgsmål, der bliver taget op under møderne med de øvrige partier.

Filer på uran-spørgsmålet
Og at de arbejder i ro og mag på at ”file forskellige kanter af”. En af de såkaldte kanter, er spørgsmålet om uran. Valgkampens akilleshæl, som ifølge Kim Kielsen, kan blive en udfordring.

Under valgkampen har nemlig både Partii Naleraq og IA krævet en folkeafstemning om uranspørgsmålet.

- Uran kan blive en af knasterne. Men det må tiden vise. Samtalerne er jo stadig i gang.

- Alle emner bliver vejet. Vi arbejder på at finde på løsninger, der hvor det er muligt at gå på kompromis, siger Kim Kielsen.

 

Økonomien er top-prioritet
Det er økonomien og ikke uran, der er det vigtigste, understreger Kim Kielsen, og tilføjer arbejdsløshed, sociale forhold og fiskeriet, som andre afgørende områder.

Klokken cirka 14 forlod Atassut som det sidste parti forhandlingsbordet, og som alle de andre formænd, var det kun få ord, der kunne lokkes ud af Knud Kristiansen, da KNR spurgte, hvordan mødet var gået.

- Det er svært at vurdere. Dette møde er det andet møde. Det er derfor endnu ikke klart, hvor det bærer henad. Det samme, kan jeg se hos de andre partier, men det er normalt, at man ikke laver nogen aftaler efter kun andet møde, siger Knud Kristiansen.

Til spørgsmålet om, hvorvidt han er optimist, svarer han:

- Jeg håber ikke, der er grund til nogen betydning. Vi anstrenger os for at fremme vores sager, og jeg ved, at de andre partier gør det samme. Det er derfor svært at sige, hvad det hele ender med, sluttede Knud Kristiansen, mens musikken på gangen fortsatte - det samme gør forhandlingerne i morgen, onsdag. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl