Vover dato for nyt Naalakkersuisut

Inatsisartuts fungerende formand forklarer, hvordan de næste uger og måneder med koalitionsdannelse og samlinger kan forløbe.

 

Hvis koalitionsforhandlingerne forløber uden for mange uenigheder, kan der blive udnævnt nyt Naalakkersuisut fredag d. 12. december. Sådan lyder forventningen i dag fra inatsisartutformand, Lars-Emil Johansen (S).

Han regner ikke med, det bliver nødvendigt med særlige tiltag for at redde landskassens helbred, udover en forlængelse af den eksisterende bevillingslov.

 

Nøddrift frem til slutningen af vinteren

- Med alle tænkelige forbehold, forestiller jeg mig, at vi måske fredag d. 12. december kan vælge ny naalakkersuisutformand samt resten af Naalakkersuisut og nyt formandsskab og præsidium for Inatsisartut, siger Lars-Emil Johansen til KNR.

Den nuværende bevillingslov skal forlænges ved en ekstraordinær Inatsisartut-samling, som Johansen regner med kan ske mandagen eller tirsdagen efter. Forlængelsen vil sikre, at landets offentlige økonomi kan køre videre frem til næste samling, som tidligst kan begynde i slutningen af februar måned, forventer Inatsisartuts nuværende formand.

Læs også Vittus er ikke stolt over resultat

Det vil være nødvendigt for departementerne at køre på en såkaldt nødfinanslov, fordi finansloven for næste år altid skal vedtages på efterårssamlingen, der i år er udskudt på grund af nyvalget. En rigtig finanslov vil først kunne vedtages på "vintersamlingen" næste år.

 

Tror du, det bliver nødvendigt med handling fra landets nyvalgte, efter det blev offentligt kendt, at landskassen allerede har et enormt underskud? 

- Nej, det kan jeg ikke forestille mig. Jeg tror, det er tilstrækkeligt at udvidde den eksisterende bevillingslov, siger Lars-Emil Johansen.

 

Måtte lappe på landskassen i 2009

I sommeren 2009 fra 16.-19. juni måtte det nytiltrådte Naalakkersuisut dengang på tidligt overarbejde og på en ekstraordinær Inatsisartut-samling finde 500 millioner kroner fra landskassen. De var akut nødvendige for at lappe et enormt underskud i Royal Greenland.

Formanden for Inatsisartut forventer, at weekenden efter udpegningen af nyt Naalakkersuisut vil forløbe med et kursus for nyvalgte politikere. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl