KNAPK i hård kritik af WWF

Sammenslutningen for Fiskere og Fangere i Grønland, KNAPK, er godt og grundigt træt af at se Verdensnaturfonden, WWF, modarbejde grønlandske fiskeinteresser.
Foto © : Nick Rahaim/Flickr Creative Commons
Skrevet af Camilla Dam
13. april 2015 12:00

Sammenslutningen for Fiskere og Fangere i Grønland, KNAPK, er godt og grundigt træt af at se Verdensnaturfonden, WWF, modarbejde grønlandske fiskeinteresser.

WWF’s forskellige underafdelinger rundt omkring i verden skaber forvirring ved at sætte fiskearter på listen over truede dyrearter - den såkaldt røde liste, selvom de på ingen måde er truet i Grønland.

Sidste år meddelte WWF i Sverige således, at folk skulle holde sig fra stenbiderrogn, hvilket blev rettet på KNAPK’s foranledning, skriver formand Henrik Sandgreen på vegne af KNAPK i et åbent brev til den danske WWF-afdeling.

De grønlandske hellefisk blev sat på den røde liste af WWF i Schweiz. Igen måtte misforståelsen rettes af den danske afdeling af WWF, og det er netop det, som er KNAPK’s anke.

- Faktum er altså, at WWF Danmark reagerede og ikke agerede. Dette har præg af brandslukningsarbejde, når en WWF-afdeling i et andet land sætter Grønland på dagsorden med et negativt initiativ, så må den danske afdeling komme til og redde WWF´s ansigt ud ad til, skriver Sandgreen i et åbent brev til WWF Danmark.

Læs også WWF: Pas på stenbideren

Læs også Naturinstituttet: Grund til at holde øje med stenbideren

Savner proaktivitet
KNAPK savner, at Verdensnaturfonden koordinerer den slags udmeldinger med dem, som har forstand på det, så man undgår at gøre skade på Grønlands fiskeri og dermed landets økonomi.

Syv andre landes torskefiskeri i Barentshavet er blevet MSC-mærket, så i KNAPK forventer man, at de grønlandske fiskeres torsk fra samme område var meget tæt på certificeringen. Men har har WWF i Tyskland ifølge KNAPK gjort indvendinger.

I det åbne brev fastslår KNAPK, at det er positivt, at WWF har en tredelt inddeling af fiskeriets bæredygtighed, men ”dét arbejde, der bliver gjort, skal være rationelt og konstruktivt”, fastslår Henrik Sandgreen.

Læs også KNAPK til biologerne: Kom ud af kontorerne

 

Kom med ombord
KNAPK vil have WWF’s beslutningstagere til Grønland, i stedet for at de sidder på et kontor i fx Schweiz og beslutter, om et fiskeri er bæredygtigt eller ej. Den lille grønlandske sammenslutning – i sammenligning med de omkring 5000 ansatte på verdensplan i WWF – er træt af at skulle bruge så mange ressourcer på at korrigere og dementere diverse WWF-udmeldinger.

- WWF, hvis I er så stærkt en organisation og ikke mindst seriøs organisation, som I jo ønsker at blive set som, hvorfor bliver I så ved med at gå efter et lille samfund, hvis stort set eneste indtægtskilde er fiskeri og fangst.

- Gitte Seeberg og WWF Præsidium – hvad er I egentlig ude på, slutter Henrik Sandgreen direkte addresseret til Verdensnaturfondens generalsekretær.

Sammenslutningen for Fiskere og Fangere i Grønland er bange for, at WFF ødelægger lige så meget, som Greenpeace har gjort med sin antisælfangst-kampagne og kalder WWF for en dyreværnsaktivist i fåreklæder.

Læs også Grønlænderne vil have flere fisk MSC-certificeret