Naturinstituttet: Grund til at holde øje med stenbideren

Der bliver færre stenbidere i Canada, Island og Norge, og fra og med april fraråder Verdensnaturfonden også at spise stenbiderrogn.
05. februar 2014 05:00

Men man skal ikke være bekymret over bestanden af stenbidere i Grønland.

- Der er ingen grund til at sætte den grønlandske stenbider på en rød liste hos WWF i hvert fald, siger Rasmus Hedeholm, der arbejder på Naturinstituttet. Han er ved at kortlægge stenbiderens udbredelse for første gang.

Og det er sket meget de sidste par år med stenbideren, siger han.

- Fiskeriet efter stenbider har udviklet sig utroligt hurtigt. For 15 år siden var der mest lokal fangst, og i dag er Grønland måske den største stenbideraktør internationalt.

Når fiskeriet efter stenbider har udviklet sig så hurtigt, og forskerne ikke har det fulde overblik over bestanden, så er der grund til at blive opmærksom, så vi ikke får et kollaps af bestanden, siger Rasmus Hedeholm.

Men selvom stenbiderfiskeriet har taget vældig fart de sidste ti år, er der ingen tegn på, at fisken er på retur i Grønland, siger biologen.

Selvom stenbideren er på retur i Island, Canada og Norge, og Verdensnaturfonden fraråder forbrugere at købe den i Tyskland, Sverige og nu også Danmark, så kan der let være rigeligt med stenbidere herhjemme.

- Vi har lige lavet nogle genetiske undersøgelser, der tyder på, at den bestand af fisken der er i Island og i Grønland er to forskellige ting. Så bestanden to steder hænger ikke nødvendigvis sammen, forklarer biologen.

Rasmus Hedeholm tror, at den vigtigste grund til, at Verdensnaturfonden snart skriver stenbideren på sin 'rødliste' over fiskearter, som forbrugerne bør holde sig fra, er fordi man ikke ved nok om arten.

I øjeblikket fiskes stenbider uden kvoter. Eneste krav er en licens, og at fiskerne og producenterne indberetter mængden af rogn.