KNAPK: Derfor er 50/50 en god ide

Der er to selskaber, der sidder på en stor del af rejefiskeriet. KNAPK mener, det giver en skæv udvikling, og de vil gerne have flere kvoter tilbage til deres medlemmer.
Foto © : KNR
Skrevet af Nauja Møller
21. november 2014 09:55

Modsat kritiserer GA fiskerfangerorganisationen for at udnytte valgkampen til at rejse en stribe uigennemtænkte og økonomisk uansvarlige krav. KNAPK vil dog splitte rejekvoten og mener, at de har en god sag.

- Der er en grund, og det er videnskabeligt forsvarligt, siger formand for fisker og fangeroranisation Henrik Sandgreen til KNR.

Læs også KNAPK: 50/50 vil være mere fornuftig for samfundet

Han vil ikke nødvendigvis ændre kvoten, men mener ikke udenskærsfiskerne skal sidde på 57 procent af rejerne. De skal deles lige over med indenskærsfiskerne.

Efter en omstrukturering af fiskeriet, solgte mange fiskere deres rejekvoter til blandt andet selskaberne. Det mener Henrik Sandgren skal laves om. Han peger på, at mange tidligere rejefiskere ikke kan fiske i dag, da de jo har solgt deres kvoter.

Undersøgelser af fiskeriet viser, at der er størst økonomisk gevinst ved det industrielle fiskeri, og GA mener derfor, at KNAPK mangler dokumentation for, at det vil være samfundsøkonomisk fordelagtigt at dele kvoterne fifty-fifty.

Med den nuværende kvotefordeling sidder de indenskærs fiskere på 43 procent af rejekvoten.

Henrik Sandgreen mener dog, at kvoten vil ligge bedre hos hans medlemmer i stedet for hos Royal Greenland og Polar Seafood.

- Det er den skæve udvikling, vi vil ændre til det bedre, fordi der skal være plads til alle. Der er kvoter og fisk, der skal fiskes, men fiskeriet styres af to selskaber, og det er den styreform, vi skal gå bort fra, mener Henrik Sandgreen.

KNAPK's vil omstrukterere fiskeriet for at fiskerne kan tjene mere end de gør i dag. Derfor blæser KNAPK nu til kamp mod GA, som repræsenterer det industrielle fiskeri.

- Vore medlemmer har mistet så meget hvad angår rejefiskeriet, og vi vil gøre alt og bruge alt vores kræfter på for at forsvare vores hverv da vi ville konkurrere mod GA, siger Formanden for fisker- og fangerorganisationen KNAPK, Henrik Sandgreen til KNR.