Kighostevaccine til alle gravide i Danmark: Grønland overvejer at gå samme vej

Danmark tilbyder nu alle gravide en vaccine mod kighoste. Det er uvist, om Grønland vil give gravide samme tilbud.
Kighoste er en luftvejsinfektion, der hos ikke-vaccinerede spædbørn kan få et alvorligt og i værste fald livstruende forløb. Arkivfoto
10. juli 2023 07:47

Den danske regering har netop besluttet, at det skal være gratis for gravide at blive vaccineret mod kighoste. Det skriver indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse:

Kighoste kan være livstruende for nyfødte og spædbørn, der er få måneder gamle og endnu ikke er blevet vaccineret.

- Derfor er det vigtigt, at der er et vaccinationstilbud til gravide, så de har mulighed for at beskytte deres nyfødte barn bedst muligt mod kighoste, lyder det fra ministeren.

Hvad er kighoste

Kighoste er en luftvejsinfektion forårsaget af bakterien Bordetella pertussis.

Symptomerne på kighoste er kraftige hosteanfald efterfulgt af en hylende vejrtrækning og eventuelt opkastning. Symptomerne kan vare op til tre måneder.

Hos spædbørn, der ikke er vaccinerede, kan kighoste have et alvorligt og i værste tilfælde livstruende forløb.

Kighoste anses ikke for at være farlig for andre aldersgrupper med et normalt immunsystem.

Kilde: Statens Serum Institut 

Til KNR siger landslæge Henrik L. Hansen, at man lige nu ser på, om gravide i Grønland skal tilbydes samme ordning som i Danmark.

Før man kommer med en anbefaling, er der dog en række forhold, som skal undersøges. 

- Det kræver ressourcer at gennemføre vaccination af cirka 800 gravide hvert år. Der skal være det nødvendige personale og vacciner til rådighed. Det er omfattende, at sikre vacciner alle steder i landet blandt andet fordi vacciner skal transporteres og opbevares nedkølet eller frosne, siger Henrik L. Hansen.

Kighoste er allerede en del af det nationale børnevaccinationsprogram. Men da vaccinen første kan gives, når barnet er tre måneder, er nyfødte særligt sårbare overfor sygdommen.

Vaccine til gravide har tidligere været et tilbud

Indtil for nylig var der faktisk et tilbud til alle gravide i Grønland om at få en gratis kighostevaccine.

Ordningen blev indført i 2020 i forbindelse med coronapandemien. Det gjorde man for at forhindre, at sundhedsvæsenet blev overbelastet.

Ved udgangen af januar i år valgte man dog ikke at forlænge tilbuddet, da der ifølge landslægen ”ikke længere foreligger en ekstraordinær situation (i sundhedsvæsnet red.).”

Ordningen mødte dog en del kritik fra flere kvinder.

Til KNR fortalte de nemlig, at de aldrig blev gjort opmærksom på, at de kunne få en kighostevaccine, som kunne beskytte deres børn mod den livstruende sygdom.

Dengang erkendte landslægen, at man ikke havde overblik over, hvor mange kvinder der rent faktisk tog imod tilbuddet.

Selvom vaccinetilbuddet til de gravide udløb for mindre en seks måneder siden, vil man nu igen se på, om ordningen skal genindføres.

- Landslægeembedet vil i samarbejde med sundhedsvæsenet foretage en samlet afvejning af fordele og ulemper ved at indføre et tilbud om kighostevaccination til gravide. Anbefalingen vil blive forelagt Naalakkersuisoq for sundhed inden for de næste måneder, siger Henrik L. Hansen.

Smitteudbrud i Danmark

Ifølge den danske sundhedsstyrelse ser man i Danmark tilbagevendende epidemier med kighoste med tre til fem års mellemrum.

Det fortæller overlæge i Sundhedsstyrelsen Kirstine Moll Harboe i en pressemeddelelse:

- Lige nu ser vi en stigning i antallet af tilfælde af kighoste i samfundet, selv om det fortsat er på et forholdsvist lavt niveau.

- Derfor mener vi, at det er fornuftigt med et permanent vaccinationsprogram, så flest mulige gravide allerede er vaccineret, når der på et tidspunkt kommer en ny epidemi, siger Kirstine Moll Harboe.

Siden 1995 er der blandt danske børn registreret seks spædbørnsdødsfald som følge af kighoste.

Ifølge landslægen er det sjældent, at kighoste kommer til Grønland. Smitten har tilmed svært ved at sprede sig i samfundet på grund af de store afstande. Senest der blev registreret kighoste i Grønland var i 2020.