Flere gravide føler sig utrygge på grund af manglende vaccine-praksis

I 2020 blev det et landsdækkende tilbud i Grønland, at gravide kvinder gratis kunne få en kighostevaccine. Til trods for dette er tilbuddet ikke blevet udført i praksis.
Det største problem var, at jeg blev utryg. Man vil jo gerne have, at sundhedssystemet giver en et klart svar, siger Nicoline Larsen.

I 2020 besluttede Naalakkersuisut, i samarbejde med landsapoteket og landslægeembedet, at udvide vaccinationspakken i Grønland. Det gjorde de for at forhindre, at sundhedsvæsenet blev overbelastet under coronapandemien.

I den udvidede vaccinationspakke blev det et tilbud, at alle gravide i tredje trimester ville blive tilbudt en gratis kighostevaccine, der har til formål at beskytte barnet mod kighoste i månederne efter fødslen, og altså før barnet selv kan blive vaccineret.

Hvad er kighoste?

Kighoste er en luftvejsinfektion forårsaget af bakterien Bordetella pertussis.

 

Symptomerne på kighoste er kraftige hosteanfald efterfulgt af en hylende vejrtrækning og eventuelt opkastning. Symptomerne kan vare op til tre måneder.

 

Hos spædbørn, der ikke er vaccinerede, kan kighoste have et alvorligt og i værste tilfælde livstruende forløb.

Kighoste anses ikke for at være farlig for andre aldersgrupper med et normalt immunsystem.

Kighoste er tidligere blevet kaldt en børnesygdom, men mere end 40 procent af alle påviste tilfælde af kighoste i Danmark ses hos personer over 20 år.

 

Kilde: Statens Serum Institut 

Selvom dette tilbud blev en del af den udvidede vaccinationspakke i Grønland, har flere kvinder, der har været gravide i perioden fra 2020 og frem til i dag, oplevet, at de ikke har fået tilbuddet.

Faktisk nævner alle de kvinder, KNR har været i kontakt med, at de aldrig har hørt om, at det overhovedet var muligt at få en kighostevaccine under graviditeten.

Skaber utryghed

Tre af de kvinder, der har været gravide i perioden fra 2020 og frem til i dag, er Nina Nathansen Fleischer, Naja Motzfeldt og Nicoline Larsen. Ingen af de tre kvinder har fået tilbuddet om en kighostevaccine under deres graviditeter. Faktisk vidste Nina Nathansen Fleischer og Naja Motzfeldt slet ikke, at det var en mulighed. 

Det var først i november 2022, da Nicoline Larsen, der er gravid med sit andet barn, begyndte at undre sig over, hvorfor hun ikke fik tilbudt en kighostevaccine i Grønland, at der skete noget på området.

Under sin første graviditet boede Nicoline Larsen nemlig i Danmark. Her fik hun kighostevaccinen, som på det tidspunkt var et landsdækkende tilbud fra sundhedsmyndighederne.

Under sin graviditet i Grønland blev hun derfor i tvivl om, hvorvidt kighostevaccinen også var et tilbud i Grønland, og om hun også skulle have den her.

Derfor kontaktede hun i november Doktor.gl for at få afklaring på, om kighostevaccine var et tilbud her. Det kunne lægen ikke svare hende på, og hun blev i stedet henvist til sin jordemoder.

- Der var helt klart stor hjælpsomhed og imødekommenhed, da jeg henvendte mig til jordemødrene, men jeg oplevede også, at der tydeligvis ikke var noget klart svar på mit spørgsmål og heller ikke nogen klar praksis, siger Nicoline Larsen. 

Konstitueret ledende jordemoder på Dronning Ingrids Hospital, Aininaq Willesen, bekræfter overfor KNR, at jordemødrene først er blevet opmærksomme på kighostevaccinationstilbuddet i slutningen af november, ligesom det også var nyt for jordemødrene i mange af de bygder, Aininaq Willesen har været i kontakt med efterfølgende. 

Vaccinationsprogrammet i Grønland
 

I 2020 besluttede Naalakkersuisut i samarbejde med landsapoteket og landslægeembedet at udvide vaccinationspakken i Grønland med henblik på at reducere antallet af sårbare patienter, der kunne blive ramt af andre alvorlige infektionssygdomme end Corona.

 

Beslutningen skete som en måde at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under et udbrud af coronavirus.

Den udvidede vaccinationspakke indeholdt:

  • Gratis vaccination mod pneumokokker til alle, der var fyldt 65 år og til risikogrupper, f.eks. kronisk syge under 65 år.
  • Gratis kighostevaccine til alle gravide i 3. trimester.

Kighostevaccinen under graviditeten har til formål at beskytte barnet mod kighoste i månederne efter fødslen. Dette var en måde at forebygge indlæggelser af børn under et udbrud af coronavirus.

 

Vaccinationerne kunne fås ved henvendelse hos sundhedsvæsenet.

 

Den 5. januar 2023 blev det officielt meldt ud, at man udfaser de særlige Covid-19 vaccinationstilbud i løbet af januar 2023.

 

Det betyder også, at kighostevaccinen til gravide ikke længere vil være et tilbud i Grønland efter januar 2023.

 

Kilde: Landslægeembedet 

I perioden efter, at Nicoline Larsen blev henvist til sin jordemoder, tog hun både kontakt til Landslægen, Landsapoteket, lægeklinikken på Dronning Ingrids Sundhedscenter samt jordemoderafdelingen, men alle stederne oplevede hun at få uklare og forskelligartede svar.

- Det største problem var, at jeg blev utryg. Man vil jo gerne have, at sundhedssystemet giver en et klart svar. Så utryghed er den følelse, man får, når man ikke kan få et svar, siger Nicoline Larsen og tilføjer: 

- Desuden var der et tidspres i forhold til, at man typisk får vaccinen senest i uge 32 af sin graviditet, og jeg var i uge 29 på det tidspunkt. Så det var selvfølgelig også en stressende faktor.

Ikke en prioritet

Udover jordemoder Aininaq Willesen og de gravide kvinder, der har oplevet, at de ikke er blevet tilbudt vaccinen, bekræfter flere fagfolk i sundhedsbranchen også overfor KNR, at de ikke har fået melding om, at det skulle være praksis at tilbyde vaccinen mod kighoste.

En af dem er regionslæge, Hans Christian Florian, der på mail bekræfter, at tilbuddet om en kighostevaccine ikke er noget, han har været bekendt med i perioden fra 2020 og frem til i dag. Han henviser dog videre til landslægen for et helt klart svar. 

Landslægen selv, Henrik L. Hansen, skriver i et skriftligt mailsvar, at han ikke er informeret om, hvorvidt anbefalingen er blevet fulgt i sundhedsvæsenet og i hvilket omfang.

Foto © : KNR
Landslæge Henrik L. Hansen. 

Han skriver videre, at det ifølge bekendtgørelsen om Landslægeembedets virksomhed er hans ansvar at føre tilsyn med dette, men at det på grund af omstændighederne under pandemien ikke har været en prioritet for Landslægeembedet at følge op på.

- Der var tale om en helt ekstraordinær situation under stort ressourcepres. Mange anliggender kunne under pandemien helt sikkert have været håndteret bedre, skriver han og fortsætter:

- Vi har fortløbende haft mulighed for at overvåge udbredelsen af kighoste i både Grønland og derfra, hvor en eventuel kighoste-smitte skulle komme fra. Og der er ikke under pandemien kommet meldinger om, at der har været optræk til en kighoste-epidemi, understreger han. 

I forlængelse af dette forklarer Henrik L. Hansen, at der ikke har været nogen registrerede tilfælde af kighoste i Grønland i perioden fra 2020 og frem til i dag.

En sårbar situation

Landslæge Henrik L. Hansen holder fast i, at håndteringen af coronapandemien har været en førsteprioritet for Landslægeembedet de seneste år og forklarer samtidigt, at nogle af de initiativer, der er blevet til under pandemien, har belastet ressourcerne i sundhedsvæsenet.

- Hovedparten af alle initiativer skulle varetages af sundhedsvæsenet, da det var vanskeligt at involvere andre parter end kommunerne.

- Det omfattende testprogram og senere hele Covid-19-vaccinationsprogrammet var en betydelig udfordring samtidigt med, at rekrutteringen af medarbejdere blev vanskeligere på grund af pandemien, skriver Henrik L. Hansen.

Nicoline Larsen er da heller ikke uforstående overfor, at coronasituationen har fyldt meget, men hun lægger alligevel vægt på, at det havde været at foretrække, at der var helt klare og tydelige meldinger fra sundhedsvæsenet om, hvorvidt man som gravid bliver tilbudt kighostevaccinen eller ej.

- Det var en relativt sårbar situation at stå i som gravid, afslutter Nicoline Larsen.

KNR har været i kontakt med flere kvinder, der ikke ønsker at få deres navn frem, men som alle bekræfter, at de hverken har fået tilbuddet om en kighostevaccine eller hørt om, at det skulle have været et tilbud i perioden fra 2020 og frem til i dag.