Kielsen til unge i nytårstale: Vis jeres mod - I kan godt!

Formanden for naalakkersuisut har holdt sin sjette nytårstale.
Kim Kielsen kom med en opfordring til de unge under sin sjette nytårstale. Kielsen kom også ind på præsident Trumps omdiskuterede tilbud om at købe Grønland. Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Christine Hyldal
01. januar 2020 20:29

Grønland er ikke til salg! 

Det har formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen (S) nu også slået fast i sin nytårstale. Udtalelsen er som et ekko fra sensommeren, da den amerikanske præsidents købstilbud blev lækket i amerikanske medier.

Erhverv, uddannelse og misbrug af børn fyldte også i talen. Og så kom han med en meget direkte opfordring til de unge:

- I unge - hvis de ældre i samfundet skal have trygge omgivelser og trygge levevilkår at leve under, så vis jeres mod som storfangernes efterkommere. Hold jer ikke tilbage, giv aldrig op, vis jeres styrke. I kan godt. Uddan jer, landet har brug for jer. Vores land skal fortsætte sin vej fremad, Og I kan klare sig i den internationale konkurrence, lød det fra Kim Kielsen på årets første dag.

Grønlands plads i verden

En af årets helt store historier, som for alvor fik det globale spotlys rettet mod verdens største ø, fik en del taletid.

- Året 2019 vil blive husket som et år, hvor den amerikanske præsident Trump tilbød at købe Grønland. Vores svar var klart: Grønland er ikke til salg, lød det fra Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Nye afgifter, ballade i Siumut og en sprængning: Fem politiske begivenheder i 2019

- Jeg vil benytte denne lejlighed til at slå fast, at Grønlands plads i verdenssamfundet - vores tilhørsforhold og vores fremtid - bestemmes af det grønlandske folk alene og ikke af andre!, lød det fra Kim Kielsen.

I løbet af året har der været flere amerikanske besøg. KNR fortalte blandt andet, at en øverstkommanderende i den amerikanske kystvagt, Karl Schultz, var på besøg i Nuuk i efteråret. 

Stigende interesse skal være til gavn for os alle 

Det samme var en højtstående embedsmand ved navn Thomas Ulrich Brechbuhl. Han anses for at være manden, der sørger for, at Trumps og den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeos udenrigspolitik bliver gennemført. Og i år åbner USA et konsulat i Nuuk med syv medarbejdere. 

- Jeg ser meget gerne et øget samarbejde med den amerikanske regering og med amerikanske virksomheder. Og jeg forventer, at vi i 2020 vil se de konkrete resultater af den amerikanske interesse for investeringer i Grønland. Det er en stor udfordring for os, sagde Kim Kielsen. 

LÆS OGSÅ Året der gik: Da Grønland kom i verdens fokus

- Den stigende investeringsinteresse for Grønland skal være til gavn for befolkningen og understøtte udviklingen, også når det handler om miljø, klimaforandringer og infrastruktur. Vores udgangspunkt i Naalakkersuisut er klart: Hvad der sker i Grønland, skal være til gavn for Grønland.

Hvad der også skal være til gavn for Grønland er flere arbejdspladser og erhvervsmuligheder, lovede formanden for naalakkersuisut. Faktisk åbnede Kim Kielsen sin tale med lige præcis dét ønske.

Sociale problemer og forældreorlov

- Gennem mange år har vi haft modet til at tage store skridt for landet. Men for at tage disse skridt mod selvstændighed, som vores bedsteforældre har drømt om, mangler vi stadig modet til at skabe flere erhvervsmuligheder og flere arbejdspladser, sagde Kim Kielsen.

Nu må det være nok med omsorgssvigt og misbrug af børn.

Derefter styrede han talen ind på et andet af årets store emner: Store sociale problemer i blandt andet Tasiilaq. 

Sagen havde nær bragt Siumut i mindretal i Inatsisartut. Demokraterne og oppositionen sendte et beslutningsforslag om at bede Danmark om hjælp, men først efter fem dages voldsom debat i medierne, bøjede Siumut sig.

LÆS OGSÅ Kielsen om hjælp til Tasiilaq: Siumut bøjede sig for ikke at komme i mindretal

Det endte med, at 5,3 millioner kroner til et akutteam blev sendt afsted fra Danmark, og i november vedtog Folketinget, at yderligere 80 millioner kroner skal afsættes til grønlandske børn, der er udsat for overgreb.

Naalakkersuisut afsatte selv op til 7,5 milioner kroner af til formålet på finansloven for 2020.

- Det er vi taknemmelige for. I Naalakkersuisut synes vi, at det er yderst vigtigt, at tilskudsmidlerne fra regeringen og Naalakkersuisut bliver brugt i overensstemmelse med kommunernes ønsker for, hvordan midlerne anvendes til at forbedre børn og unges vilkår, sagde Kim Kielsen og drejede talen ind på, at forrældreorloven fra i år er forlænget med fire uger.

- Nu må det være nok med omsorgssvigt og misbrug af børn. Nu må det være nok med vold. Nu må det være nok med misbrug af stoffer og alkohol.