Kim KielsenFoto: KNR

Kielsen og Siumut har blødt vælgere fire valg i streg

Siumut har haft det svært, siden Kim Kielsen tog over i 2014. Partiet har mistet vælgere ved de fire seneste valg, hvor han har været formand.

Tirsdag aften genvandt han magten, men det skete på trods af, at partiet endnu engang måtte konstatere, at resultatet var en tilbagegang fra sidste valg.

Og sådan har det været en del gange i de seneste fire år. Valg til Inatsisartut i 2014, folketingsvalget i 2015, kommunalvalg 2017 og valget tirsdag aften til Inatsisartut.

Det startede ved valget i 2014 til Inatsisartut. Kielsens første valg efter Aleqa Hammonds skandalesag, der kostede hende formandsposten i både Naalakkersuisut og Siumut.

LÆS OGSÅ Profiler på stribe fyret af vælgerne

Siumut fik 2802 stemmer mindre, eller 8,6 procentpoint færre, end man gjorde i 2013, da Aleqa Hammond bragede igennem vælgermuren med et kanonvalg.

Ved folketingsvalget i 2015 var den gal igen. Partiet mistede 520 stemmer, men det var faktisk en fremgang målt i procent, da stemmeprocenten ved valget var en del lavere end seneste valg til Folketinget.

Ved kommunalvalget i 2017 mistede Siumut 929 stemmer, eller 6 procentpoint. 

LÆS OGSÅ Kielsen vinder valget trods vælgerlussing

Og til sidst, tirsdag aften. Siumut vandt han retten til at danne en koalition, men tabte igen stemmer. 2.151 færre valgte at sætte deres kryds ved Siumut i forhold til valget i 2014.

En del af forklaringen er Kielsens personligt dårlige valg, da han fik 2417 stemmer mindre, end han gjorde ved sidste valg til landets fineste politiske arena.

I alt har Siumut tabt 4953 stemmer ved de to seneste valg til Inatsisartut i forhold til valget i 2013. Men tirsdag aften kunne Kielsen alligevel række hænderne over hovedet i jubel og konstatere, at han er formand for Naalakkersuisut de næste fire år, hvis han kan samle en regering i de kommende dage.

Sara Olsvig og Inuit Ataqatigiit oplevede nemlig en endnu større tilbagegang på 2.305 stemmer. Valget blev afgjort med 479 stemmer i Siumuts favør.

LÆS OGSÅ Kielsen vil forhandle med alle partier

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt