Bygdeforeningen: Afskaf kravet om kørekort til ATV i bygderne

KANUNUPE vil have kravet om kørekort til ATV fjernet. De mener, at kravet om kørekort for at køre ATV forsinker betjeningen af borgerne i bygderne.
Ove Villadsen
- Vejene i bygderne er så dårlige, at de ikke kan sammenlignes med vejene i byerne. siger foreningens tidligere formand, Ove Villadsen, til KNR. Foto © : KNR / Andreas Wille
13. september 2022 13:32

Der er omkring 60 bygder i Grønland, og der er vejene ikke så let tilgængelige som i byerne. Derfor bruger folk tit terrænkøretøjet ATV - men sådan en skal man også have et kørekort til. 

Det krav vil landets bygdeforening, KANUNUPE, have fjernet.

- Vejene i bygderne er så dårlige, at de ikke kan sammenlignes med vejene i byerne. Derfor mener vi ikke, at det er nødvendigt at kræve kørekort for at føre ATV’er, siger foreningens tidligere formand Ove Villadsen til KNR.

Hans efterfølger, Karl Petersen, bekræfter overfor KNR, at foreningen fortsat har samme holdning.

- Affald hober sig op, når der ikke er mulighed for at transportere det, siger Ove Villadsen.

LÆS OGSÅ Bygdernes sammenslutning: Vi vil have kloakker

Ifølge ham er problemet så stort, at poser fra toiletspande og andet affald sommetider ikke bliver fjernet. Det medfører poser med afføring og skrald ved vejkanterne, fordi der mangler folk med kørekort til at fjerne det. 

Og det kan være svært at tage køretimer, når man bor i en bygd.

LÆS OGSÅ KANUNUPE har fået ny formand

For at opfylde KANUNUPEs ønske, har Naalakkersuisut sammen med Transportministeriet i Danmark nedsat en arbejdsgruppe. Det oplyser naalakkersuisoq for infrastruktur, Erik Jensen (S).

Er kritiseret tidligere 

Arbejdsgruppen skal undersøge, om det er muligt at fjerne kravet om kørekørt for at føre en ATV - for det er slet ikke første gang, det bliver kritiseret.  

I 2017 spurgte Henrik Flesicher, der er medlem af Inatsisartut for Siumut, til kravene for at få ATV-kørekort her i landet. Dengang var han medlem af Partii Naleraq.

Spørgsmålet var rettet mod Erik Jensen, der også dengang var naalakkersuisoq for infrastruktur.

Til det svarede Erik Jensen, at der var dialog mellem naalakkersuisut og den danske regering gennem en fælles arbejdsgruppe, der ville se på reglerne.

Tre år senere i 2020 tog Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, sagen op igen i et skriftligt spørgsmål til transportminister Benny Engelbrecht (S).

Dengang var arbejdsgruppen ikke gået i gang med at undersøge sagen endnu. Det er den nu, og der er møder én gang hvert halve år, siger Erik Jensen til KNR. 

- Vi arbejder tæt sammen med politiet og de folkevalgte i kommunerne, siger naalakkersuisoq for infrastruktur.

En ATV skal indregistreres efter de regler, som også gælder for biler.