Bygdernes sammenslutning: Vi vil have kloakker

Kommunerne og Naalakkersuisut må gå sammen og hurtigst muligt sørge for kloakker til bygderne. Sådan lyder et ønske fra bygdernes sammenslutning, KANUNUPE. Kommunerne og Naalakkersuisut vil undersøge sagen.
Ove Villadsen
Formand for bygdernes sammenslutning, Ove Villadsen. Foto © : KNR / Andreas Wille
Skrevet af Andreas Wille
09. september 2022 14:22
Versionist Alice Sørensen

Et af punkterne under konferencen om bosteder, som foregår i Ilulissat i disse dage, er lokumsposer og den manglende kloakkering i bygderne. Og det er et punkt som deltagerne, Naalakkersuisut, borgmestrerene, lokarådene og bygdebestyrelserne går op i.

Formanden for bygdernes sammenslutning KANUNUPE, Ove Villadsen, har et ønske om, at Naalakkersuisut og kommunerne arbejder sammen for at kloakkere de bygder, der har let adgang til rent, rindende vand.

Men det er ikke ligetil. Der er nemlig en undersøgelse i gang om, hvad der skal erstatte de sorte lokumsposer. Og den undersøgelse skal ligge klar i udgangen af 2023, siger Naalakkersuisoq for Miljø, Kalistat Lund.

- Vi må undersøge, hvilken form for natrenovation der skal være i bygderne i fremtiden. Den måde, vi gør det på i dag, dur ikke, siger Inuit Ataqatigiit's Kalistat Lund til KNR.

Undersøgelse

Han oplyser også, at undersøgelsen om natrenovation i bygderne startede i 2016.

En mulig løsning, som Naalakkersuisut får undersøgt, er spande uden poser, som skylles med vand. Et andet er gas, som kan brænde indholdet, og som det tredje kloakkering.

Naalakkersuisoq for miljø siger, at undersøgelsen har vist, at dét at brænde lokumsindholdet er en dårlig løsning. Den løsning bruger en masse strøm. På trods af dén viden er undersøgelsen stadig i gang.

- Kloakering er den bedste løsning. Og det skal undersøges i de bygder, der har mulighed for dét, siger Kalistat Lund.

Problemer i norddel af landet

Borgmesteren i Avannaata Kommunia, som er den kommune med flest bygder, siger, at kloakkering vil skabe andre problemer.

- Vi bor i det kolde nord. Rørene må tilsluttes strøm for at undgå sprængninger på grund af kulde. Og der er i forvejen begrænset med strømforsyning i bygderne, siger løsgænger Palle Jeremiassen.

Avannaata Kommunia vil afvente undersøgelsen, som Naalakkersuisut har iværksat, og den ventes færdig næste år.