KANUKOKA: Nærdemokratiet skal styrkes

Nærdemokratiet er blevet udfordret efter kommunernes sammenlægning, hedder det i en evaluering af strukturreformen.
Palle Jerimiassen Foto © : Laura Aggernæs/KNR
Skrevet af Apollo Jeremiassen
25. oktober 2015 13:15

Det er især i yderdistrikterne, at nærdemokratiet er svækket, indrømmer KANUKOKA's formand, Palle Jerimiassen nu.
- Nærdemokratiet er svækket i adskillige steder og især i yderdistrikterne. Dette skal rettes op, også selvom det bliver et stort arbejde, siger KANUKOKA's formand.

Læs også Nærdemokratiet er udfordret

Kommunalbestyrelsesmedlemmet for Siumut i Kommuneqarfik Sermersooq Vittus Mikaelsen sagde til KNR i mandags, at nærdemokratiet i Østgrønland er blevet svækket efter Østgrønland blev en del af Kommuneqarfik Sermersooq og foreslår, at Østgrønland blever en kommune for sig.

- Jeg mener, at når indbyggerne her i Østgrønland føler et medansvar, så vil nærdemokratiet styrkes igen. Derfor mener jeg, at Østgrønland skal være en kommune for sig, foreslår Vittus Mikaelsen.

Læs også Vittus Mikaelsen: Østgrønland bør være en selvstændig kommune

Kommunerne skal styrke nærdemokratiet

KANUKOKA's formand, Palle Jerimiassen indrømmer også, at efter kommunernes sammenlægning har flere kritiseret fjernstyringen, der rammer flere byer og yderdistrikter negativt.

Derfor opfordrer han alle kommuner, uanset om de tænker på at splitte deres kommune i to eller flere om, at de må styrke nærdemokratiet.

Han siger også, at kommunerne må huske på, at nærdemokratiet ikke kun er et administrativt arbejde, økonimisk anliggende eller hører under loven.

- Indbyggerne i enhver kommune skal være med til at skabe nærdemokratiet. Derfor er det vigtigt, at indbyggerne føler, at de også har et medansvar. Dette må kommunerne huske, siger formanden for KANUKOKA, Palle