Jonna Olsen: Nogle gange flygter børn ind i vores hus, fordi de ser ræve

- De ses ofte. Særligt her tæt på havet. De kommer tæt på vores hus, og nogle vintre har de huler tæt på huset.
Det siger Jonna Olsen fra Maniitsoq. Og hun er bekymret for byens ræve. De er aggressive, og det er sket, at de er fulgt efter mennesker, som om de ville angribe, fortæller hun.
- Det er bekymrende. Specielt fordi der altid er børn i området, hvor vi bor. Nogle gange flygter de ind i vores hus, fordi de har set ræve. Så lader vi dem være inde hos os. De kan ikke være ude når der er ræve.

Fire skal kunne skyde rabiesræve
Det er ikke spor unormalt, at rævene her i landet har rabies, eller at der er mistanke om, at de har rabies.
Normalt er ræve sky og undgår mennesker, men når de er smittet med rabies – der er det samme som hundegalskab – bliver de aggressive og nærgående overfor mennesker. De savler og kan godt finde på at angribe.
Flere gange før har myndigheder som for eksempel Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland slået alarm og bedt folk om at holde sig langt væk fra ræve, der opfører sig aggressivt og nærgående. Men det kan være svært, når dyrene løber rundt inde i byen. Derfor har utrygge beboere i Maniitsoq lagt billeder og videoer på sociale medier, og de frygter, at de – eller deres børn – bliver bidt af dyrene.
På Qeqqatas Kommunias tekniske forvaltning i Maniitsoq fortæller de, at de har sat rævefælder op, og at en medarbejder har fået tilladelse til at skyde inden for bygrænsen. De har ansøgt politiet om, at fire medarbejdere i alt skal have tilladelse til at skyde de syge dyr i byen.
Smitter når man bliver bidt
Men Jonna Olsen er stadig bekymret.
- Vi har hørt, at en ræv var kommet efter legende børn. Den havde fråde om munden, siger hun.
- Heldigvis havde en fører af en bil set, at ræven var efter børnene. Han påkørte ræven og slog den ihjel.

Rabies er en virussygdom, der kan overføres fra inficerede dyr til andre dyr og mennesker. I Grønland finder man især rabies hos polarrævene, men det er også andre dyr, som kan smittes af virusset.
Et dyr, som er smittet med rabies, udskiller virus i spyttet og kan eksempelvis smitte via bid, eller hvis man får virus i et sår.
Hvis man bliver bidt af et dyr, som man mistænker er smittet med rabies, skal man straks vaske såret med vand og sæbe.
Derefter skal man henvende sig til sit lokale sundhedsvæsen for at få forebyggende behandling, for rabies kan være dødeligt, hvis det ikke behandles.
Myndigheden opfordrer også til, at man får sine kæledyr er vaccineret mod sygdommen. Hvis de bliver bidt, skal man straks kontakte Veterinær- og Fødevaremyndigheden for at få den rette hjælp.
