Embedslæge i Ilulissat: Hold jer væk fra rævene - de har sandsynligvis rabies

Hvis en ræv kommer tæt på dig, så kast sten efter den. Og hvis du bliver bidt, så er det bare om at komme på sygehuset i en fart.
Ræv med rabies. Den taber pelsen og savler. Arkivfoto Foto © : Veterinær-og Fødevaremyndigheden
06. august 2020 06:47

Hvis du ser en ræv i Ilulissat – så hold dig væk. Den har med stor sandsynlighed rabies. 

Sådan lyder beskeden fra embedsdyrlæge Sanne Wennerberg. 

- Ser man en ræv, skal man holde sig væk. Vi mener, at de allerfleste ræve har rabies, siger hun til KNR. 

Rabies er også kendt som hundegalskab.

Det er ikke usædvanligt, at rævene har rabies. Det er heller ikke usædvanligt, at mange lider af sygdommen. Når Sanne Wennerberg advarer mod at komme tæt på dem, er det blot for, at folk skal være ekstra forsigtige. 

- Vi advarer ud fra et forsigtighedsprincip. Vi har meget lidt viden om, hvor meget rabies der er, men ud fra det, vi ser, er vi sikre på, at de fleste har rabies, siger hun.

Savler og angriber

Rabies er nemlig ikke til at spøge med. Det er en virus, som angriber nervebanerne og hjernen. Derfor ændrer rævenes adfærd sig markant. Pludselig er de ikke længere bange for mennesker:

-  De kommer meget tæt på os, og de bliver mere vilde. Det vil sige, at de angriber. De kan savle. De kan være tynde og have en rigtig dårlig pels. Men mest ser vi, at de ryger på os – de angriber os simpelthen bare, siger Sanne Wennerberg. 

- Sidste år var der meldinger fra Kangerlussuaq om, at der var ræve, som løb efter bilerne og bed efter dækkene. De bliver gak oven i hovedet. 

 

knr.gl: Ræve i Ilulissat -

Videoen er optaget af Victoria Lynge Jeremiassen. Hun mødte ræven mellem Ilulissat og lufthavnen. Sanne Wennerberg har set videoen, og hun vurderer, at dyret har rabies. "Den manglende skyhed er et af de vigtigste symptomer i vurderingen af forekomsten af rabies. På denne baggrund vil jeg formode, at denne ræv har rabies", siger hun til KNR.

 

Og hvis man bliver bidt af en gal ræv, så er det bare om at komme afsted til sygehuset med det samme. For mennesker kan også få rabies, fortæller Sanne Wennerberg.

LÆS OGSÅ Kommune Kujalleq advarer hundeejere mod rabies

- Man bliver ikke bare lidt syg – man bliver så syg, at man kan dø af det, siger hun.

- Selv hvis man bare får en lillebitte rift af biddet – det er bare om at komme afsted til sygehuset.

Kast med sten

Slædehundene er vaccineret mod rabies. Men hvis en af dem bliver bidt, skal de alligevel til dyrlægen, siger Sanne Wennerberg – for vaccinen virker ikke 100 procent. 

Hvad skal man så gøre, når man møder en ræv, som man tror, har rabies? 

- Man skal bare gå væk. Kommer ræven tæt på, så skal man flytte sig. Kommer den meget tæt på, så kast sten efter den. Og så skal man ringe efter politiet eller kommunen, siger embedsdyrlægen.