PITUFFIK Johan Lund Olsen: Hammond og Hardenberg var informeret

Det er i dag kommet frem, at adskillige af Selvstyrets topembedsmænd selv har været med til at udforme de ændrede udbudskriterier i Thule-sagen.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Simon Uldum -
26. februar 2015 20:11

Medlem af Folketinget for Inuit Ataqatigiit, Johan Lund Olsen, var i dag på besøg i det Nordatlantiske Hus i Odense for at fortælle om de politiske forhold i Grønland og sit arbejde i Folketinget.

KNR.gl fik en kommentar på de seneste oplysninger i Thulesagen.

- Som bekendt, blev forhandlingerne om servicekontrakten på Thulebasen allerede indledt i 2013, det var vi allerede bekendt med på det tidspunkt. Og det er netop dét forløb, vi ønsker at få kulegravet.

- I hvor høj grad er de grønlandske politikere blevet inddraget i de forhandlinger, fra det tidspunkt? Jeg har personligt set mail- og brevveksling f.eks. fra Greenland Contractors til den daværende formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond og dennes øverste embedsmand Svend Hardenberg med advarsler om, "at I nødt til at være opmærksomme på det her, servicekontrakten kan risikere at havne i amerikanske hænder".

- Politikerne, og landets daværende øverst ansvarlige politiker og dennes øverste embedsmand blev varskoet om, at det kunne ende, som det endte, og resultat er som historien fortæller, siger Johan Lund Olsen til KNR.

LÆS OGSÅ Lidegaard har bedt USA stoppe Thule-udbud

Modstridende oplysninger

Indtil nu har Selvstyret, herunder det tidligere og nuværende Naalakkersuisut, afvist at have kendt til de ændrede udbudsregler på Pittufik.

Derfor er spørgsmålet, om Grønland er styret for meget af embedsmænd fremfor af politikerne.

- Det er netop for at få afdækket disse forhold, at vi ønsker iværksat en fyldestgørende kulegravning i Grønland, samtidig ønsker jeg også, at man i Danmark undersøger, hvad der er hoved og hale i denne her sag. Men flertallet i Grønland ønsker det åbenbart ikke.

LÆS OGSÅ Folketings-flertal vil bremse Thule-kontrakten

- Sådan som tingene ser ud lige nu, så kommer der modstridende oplysninger fra det tidligere og nuværende Naalakkersuisut, og på den anden den danske regering. Hvem skal vi tro på, den danske regering eller Naalakkersuisut?

- Det er derfor, at der bør iværksættes en tilbundsgående undersøgelse. Men som jeg allerede har været inde på, så var daværende formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond og dennes øverste embedsmand allerede informeret om, hvordan det kunne ende. Hvilket jo så nu er sket, men som man allerede dengang kunne have reageret på, siger Johan Lund Olsen til KNR.

Op til amerikanerne

Flere har foreslået, at vi kan indkræve husleje fra USA for brugen af Pittufik, og at Danmark/Grønland bør lave en helt ny forsvarsaftale med USA omkring Thule-basen. Det vil vise sig, om det overhovedet er realistisk at få amerikanerne med på det?

- Det er meget svært at svare på på nuværende tidspunkt. Men jeg mener, at vi bør tage udgangspunkt i den beslutning, som alle partier i Folketinget, pånær Dansk Folkeparti, nåede til enighed om ved drøftelsen af sagen i Folketinget den 22. januar. At servicekontrakten på Thulebasen skal varetages et dansk/grønlandskejet selskab. Grønland skal have størst mulig udbytte af amerikanernes tilstedeværelse på Thulebasen, opgaven skal løftes af grønlandske og danske arbejdere og man skal sikre praktikpladser til grønlandske lærlinge på Thulebasen.

LÆS OGSÅ Selvstyret godkendte nye Pituffik-udbudsregler

- Flertallet af partierne i Folketinget er nået til enighed om, at pålægge den danske regering, i samarbejde med Naalakkersuisut, at sørge for dette overfor USA, siger Inuit Ataqatigiits medlem af Folketinget, Johan Lund Olsen.