PITUFFIK Selvstyret godkendte nye Pituffik-udbudsregler

Selvstyret og Grønlands Repræsentation i Danmark har selv været med til at ændre udbudsreglerne for servicekontrakten på Thule-basen. Det erfarer KNR på baggrund af en aktindsigt i sagen hos det danske udenrigsministerium.
26. februar 2015 05:28

Her fremgår det, at højtstående embedsmænd i Selvstyrets udenrigsdirektorat, Grønlands Repræsentation i København og det danske udenrigsministerium gennem adskillige måneder i efteråret 2013 skrev sammen for at opstille nye kriterier for udbuddet på Thule-basen.

Det fremgår også, at repræsentanter fra Erhvervsdepartementet og Skattestyrelsen i Nuuk har godkendt de ændrede udbudsregler.

Læs også Udenrigsministeriet overhørte varsel fra USA i Thule-sagen

Ind til nu har den officielle forklaring fra Selvstyret, det nuværende og det tidligere Naalakkersuisut ellers været, at Grønland ikke kendte til de ændrede udbudsregler. Regler, der har ført til, at firmaet Exelis Services A/S fra oktober i år overtager al service på Thule-basen.

Men det er altså ikke korrekt. I stedet har embedsmænd været med til at formulere de krav, der til slut blev en del af udbudsmaterialet hos det amerikanske luftvåben, herunder at det vindende firma skulle være dansk eller grønlandsk og ikke måtte være et datterselskab.

Læs også Qujaukitsoq ser muligheder i forsvarsaftalen med USA

Årsagen til, at man ændrede udbudskriterierne, er, at man fra dansk side frygtede, at det ville være i strid med EU-regler, når Danmark - som det hidtil er sket - forhåndsgodkendte firmaer, som var interesseret i servicekontrakten på Thule-basen. 

Onsdag kom det desuden frem, at Udenrigsministeriet i Danmark afslog at hjælpe USA med at blive klogere på de danske regler for, hvornår et firma ifølge dansk lov er et skuffeselskab.