VIDEO Qujaukitsoq ser muligheder i forsvarsaftalen med USA

Naalakkersuisut vil sende en forhandlingsdelegation til USA for at sikre Grønland større udbytte af det amerikanske militærs brug af grønlandsk jord.
Skrevet af Jens Thorin
24. februar 2015 14:35

Og Vittus Qujaukitsoq, naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, vurderer, bestemmelserne om tvister i forsvarsaftalen mellem Danmark og USA er gode værktøjer.

- Vi skal til at tage bestemmelserne om tvister i forsvarsaftalen i anvendelse. Og så skal en delegation af embedsmænd til USA for at forhandle med henblik på, at Grønland får større udbytte, siger Vittus Qujaukitsoq til KNR.

Læs også Inatsisartut-udvalg står bag Vittus Qujaukitsoq i spørgsmålet om Pituffik

Efter at Greenland Contractors tabte servicekontrakten i Pituffik, har den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, udtalt til KNR, at det ikke er realistisk at genforhandle forsvarsaftalen mellem Danmark og USA, og Vittus Qujaukitsoq er enig.

- Det vil ikke være nemt at ændre forsvarsaftalen, og jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige, om den vej er farbar, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.

Læs også Lidegaard: Huslejemodel på Pituffik ikke realistisk

Vittus Qujaakitsoq er i Washington DC i disse dage, hvor han sammen med Martin Lidegaard har holdt en række møder med amerikanske ledere og embedsmænd. Og servicekontrakten på Pituffik har været et af emnerne.