Inatsisartut-udvalg står bag Vittus Qujaukitsoq i spørgsmålet om Pituffik

Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg bakker i fuld enighed op om Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq og udenrigsminister Martin Lidegaard i de kommende politiske forhandlinger med USA om det fremtidige samarbejde omkring Thulebasen.
20. februar 2015 06:51

Det fremgår af en pressemeddelelse efter udvalgets møde igår eftermiddags efter, at de amerikanske myndigheders klageankenævn havde afvist tre dansk-grønlandske virksomheders klager over tabet af servicekontrakten på Thulebasen som værende i strid med forsvarsaftalen mellem Danmark og USA.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut ser meget alvorligt på Thuleafgørelse

Det Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske udvalg og de to grønlandske folketingsmedlemmer blev orienteret om Naalakkersuisuts og den danske udenrigsministers drøftelser og havde mulighed for at spørge ind til detaljer og stille en række opklarende spørgsmål.
 
Udover udvalgets opbakning til regeringens og naalakkersuisuts videre forhandling med USA, så finder udvalget det værdifuldt, at Naalakkersuisut og et af Inatsisartuts udvalg kan arbejde tæt sammen i et spørgsmål af så stor betydning for det grønlandske samfund og finder det stærkt positivt, at Grønland og Danmark er fuldt enige om at samarbejde og rejse sagen på højeste politisk niveau i USA.

LÆS OGSÅ Udenrigsministeren: Genforhandling af forsvarsaftale usandsynlig

Udvalget understreger samtidig, at sagen ikke slutter her, og atudvalget agter at forfølger sagen og ser frem til at afholde flere orienteringsmøder med Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender for at få afdækket sagen fuldt ud.