Erik Jensen om KGB-afsløring: Jeg stoler stadig på Lars-Emil Johansen

Det var forholdvis ny viden for Siumut-formanden, at hans forgænger har haft forbindelse til KGB. Alligevel har det ikke rykket ved hans syn på partikammeraten.
Erik Jensen frikender - for nu - sin forgænger i sagen om KGB-forbindelser i 70'erne og 80'erne.
10. oktober 2024 15:50

Det har sendt rystelser gennem det politiske landskab, efter Ekstra Bladet tirsdag morgen kunne afsløre, at tidligere landsstyreformand Lars-Emil Johansen havde kontakt med KGB-officerer gennem 70’erne og 80’erne. 

Sidenhen har hovedpersonen selv i et interview med KNR bekræftet denne forbindelse. Men understregede, at han aldrig anså sig selv som hvervet eller ven af KGB. 

Og i dette interview fortalte Lars-Emil Johansen faktisk også, at det burde være kendt viden i hans parti Siumut: 

- Selvfølgelig har jeg fortalt det, og jeg fortæller det også den dag i dag, sagde han. 

Formanden vil ikke fælde dom

Derfor har KNR taget kontakt til Siumuts nuværende formand, Erik Jensen, for at høre, om det også er kendt viden for ham, at hans forgænger har haft en forbindelse til den sovjetiske spiontjeneste.

Og formanden fortæller, at han godt nok vidste,  at Lars-Emil Johansen har talt med russerne, men at det også var forholdsvist nyt for ham: 

- Jeg blev først klar over det for et par måneder siden, da han bragte det frem under et interview. Men nu - hvor det er et emne i medierne - har jeg først for nylig fået det direkte at vide fra ham, fortæller formanden. 

Erik Jensen understreger dog, at han ikke ved, hvad Lars-Emil Johansen har talt med KGB-officererne om. Derfor har han heller ikke lyst til at fælde dom over sin partikammerat: 

- Det er næsten 44 år siden, så det er svært at vurdere, hvad der egentlig foregik dengang. Jeg ser sagen som en del af nyhederne, og med mine begrænsede oplysninger kan jeg ikke tage yderligere handling på det, siger han.

Ved, hvem vores venner er

Erik Jensen har dog svært ved at forestille sig, at hans forgænger skulle have haft ondsindede hensigter, da han plejede omgang med KGB:

- Jeg kan ikke forestille mig, at det skulle have været for at skade landet eller befolkningen med spionage eller andre negative hensigter, siger Siumut-formanden. 

Alligevel vil Erik Jensen dog gerne understrege, at han ikke selv kunne forestille sig at have den slags samtaler med fremmede, fjendtlige magter:

- Som jeg sagde, forventer jeg ikke, at vi vil tale med efterretningstjenester eller nogen, der kan skade vores land, siger han og fortsætter: 

- Men jeg vil endnu en gang understrege: Vores land er en del af verdenssamfundet og deltager i international handel med vores ressourcer. Vi har mange samtaler med forskellige lande, og vi er meget opmærksomme på, hvem vi taler med, da vi ved, hvem vores venner er.

KGB-forbindelse får ikke konsekvenser

Alligevel er Erik Jensen påpasselig med at sige alt for meget og alt for håndfast.

Selvom han stoler på Lars-Emil Johansen, er det stadig ikke alle oplysninger, som er ude. Og derfor er det heller ikke alt, han kan sige med sikkerhed i stemmen: 

- Da han bragte det op, troede jeg selvfølgelig på ham, og jeg stoler på hans ord. Men før vi har konkrete beviser eller flere detaljer om, hvad der faktisk er blevet diskuteret, kan jeg ikke udtale mig yderligere om sagen, som jeg også sagde i går.

Da KNR direkte spørger Erik Jensen, om de nye afsløringer kan få konsekvenser for Lars-Emil Johansen, er han ikke helt klar i spyttet, men holder dog fast i sin urokkelige tillid til partikammeraten: 

- Siumuts ledelse har ikke drøftet eller vurderet konsekvenserne af dette, men som jeg allerede har sagt: Jeg forventer - og har fuld tillid til - at Lars-Emil Johansen har handlet åbent og ærligt.