Snus bliver forbudt i Qeqqata Kommunia, og det deler vandene

Det er slut med snus og tobak i arbejdstiden i Qeqqqata Kommunia. En god ting, hvis man spørger borgmesteren, men en indgriben i din ret, mener Atassuts Ungdom.
Bormesteren i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen, mener, at voksne skal tage del i at forhindre børn og unge i at begynde at ryge. Og det starter med et forbud mod snus og tobak på de kommunale arbejdspladser i Qeqqata Kommunia, siger han. Foto © : KNR / Nukannguaq Kajusen
15. oktober 2024 11:02

Snus er fortid i arbejdstiden for kommunalt ansatte i Qeqqata Kommunia. Det blev det tilbage i slutningen af september.

Dermed bliver listen af forbudt nikotin i arbejdstiden længere i kommunen. Rygning er nemlig allerede forbudt.

Og nikotinforbuddet deler vandene. Borgmester i Qeqqata Kommunia Malik Berthelsen er positiv over forslaget, mens ungdomsafdelingen af Atassut mener, det er 'formynderi' - altså mener organisationen, at man med det nye forbud tilsidesætter nogens ret til at træffe en selvstændig beslutning.

Og det bekymrer formanden for Atassut Ungdom, Angutinnguaq Schmidt.

Krydser en grænse med nyt forbud

Han forstår godt rygeforbuddet, der har været gældende siden 2022, fordi der bliver brugt arbejdstid på at ryge, som kan være generende for kollegaer, men når det kommer til snus, ‘krydser vi en grænse’, skriver han i en pressemeddelelse,

- At bruge snus er en personlig beslutning, der kun påvirker brugeren selv. Det er et individuelt valg, som medarbejderne selv må tage ansvar for. Derfor mener jeg ikke, at det er Qeqqata Kommunia eller nogen anden arbejdsgivers opgave at træffe den slags beslutninger på medarbejdernes vegne, skriver han.

Anderledes positivt ser Malik Berthelsen på forbuddet, og det ærgrer ham, at fordelene ved at nedbringe nikotinforbruget ikke bliver italesat mere, skriver han i en pressemeddelelse.

- Hvilken effekt vil det have, hvis de 52 procent af befolkningen, som ryger, halveres, eller hvor mange år bliver vores levetid forlænget, hvis vi er helt nikotinfrie?

Alle ved, hvor skadeligt, det er

Borgmesteren fremhæver, at alle godt er klar over, hvor skadeligt nikotin er, og uddyber:

- Jeg er samtidig sikker på, at der er mange rygere, som overvejer et rygestop, men som har svært ved det på grund af afhængighed. Og det er den primære årsag til, at vi har besluttet rygeforbud i arbejdstiden, siger han i pressemeddelelsen.

Det kommer ikke til at påvirke livet negativt - tværtimod, siger han. Foto © : KNR

Men Atassuts Ungdomsorganisation mener, det er et skråplan at begynde at lave forbud om ting, der er folks frie valg.

- Hvis vi begynder at diktere, om medarbejdere må bruge snus på arbejdspladsen, hvor stopper vi så? 

- Vil kommunen også begynde at diktere, hvor sund en madpakke de ansatte skal have med, eller om de må drikke sukkerholdige drikke til frokost, skriver Angutinnguaq Schmidt.

Rollemodeller eller fastholde det frie valg

En del af begrundelsen fra Malik Berthelsen lyder også, at de voksne skal være rollemodeller for børn og unge, når det kommer til gode vaner.

- Hvis vi skal forhindre børn og unge i at begynde at ryge, så er det os - de voksne - der skal være rollemodeller for, at nikotinprodukter bliver mere usynlige, mener han.

Og hvis det står til borgmesteren, skal vi arbejde hen imod, at grønlandske unge bliver helt røgfrie om bare ti eller tyve år.

- Hvor ville man føle stolthed, siger han og fremhæver, at Qeqqata Kommunia ikke er den eneste kommune i verden, der har et forbud mod nikotin i arbejdstiden.

Men Angutinnguaq Schmidt holder fast.

- Som borger i Grønland må man have ret til at træffe personlige valg, som ikke skader andre. Derfor opfordrer ungdomsorganisationen til, at kommunalbestyrelsen revurderer sit forslag.

Det samme gør borgmesteren - altså holder fast. Det er et klart 'nej' til at trække beslutningen tilbage. I sin pressemeddelelse understreger han, at forbuddet er en god beslutning.

- Det kommer ikke til at påvirke livet negativt - tværtimod, skriver han, og uddyber til Sermitsiaq:

- Det er træls, at debatten om rygeforbud i Qeqqata Kommunia er meget ensrettet. Det er som om, vi har truffet en beslutning, der vil gøre livet værre for befolkningen, selvom vores mål var at skabe en sundere befolkning, siger han til avisen.