Ittoqqortoormiit deltager for første gang ved hundeslædevæddeløb

Forventningens glæde er stor ved hundeslædeforeningen i Ittoqqortoormiit, hvor tre kuske i år skal deltage ved Avannaata Qimussersui.
Der er kvalifikationsløb i Ittoqqortoormiit 3. marts, og 11. marts ankommer de tre kvalificerede til Ilulissat. Foto © : Visit Greenland/Mads Pihl
12. februar 2024 11:27

16. marts skal kuske konkurrere i det årlige hundeslædevæddeløb i Vestgrønland. I år er det i Ilulissat.  

Du har nok hørt om Avannaata Qimussersua, men da der i år er deltagere fra Ittoqqortoormiit, Tasiilaq og Qaanaaq, bliver løbet kaldt Avannaata Qimussersui.

Det er første gang, at kuske fra Ittoqqortoormiit kommer til at deltage. 

- Det er bare det allerbedste, at vi kan deltage i Avannaata Qimussersui, siger Gudmund Josvassen. Han er formand for hundeslædeforeningen i Ittoqqortoormiit, der hedder Qamutser 2016, og fortsætter:

- Jeg forventer, det bliver en rigtig god oplevelse. Det bliver det også at se deres hunde og lade dem se vores og se forskellene på dem.

I Ittoqqortoormiit er der mest flade strækninger. Først i marts køres der på skråninger under moskusjagterne, og derfor er deltagerne spændte på, hvordan det vil blive at skulle køre på skråninger.

- Her kører vi sjældent på fjeldlandskaber på hundeslæde, siger Gudmund Josvassen.

Tidligere vinder: Spændt på at se deres stil

Forskellene mellem hundeslædedistrikterne vil kunne ses under stævnet.

- Vi har alle forskellige måder at køre hundeslæde på, og i Ittoqqortoormiit har vi vores egen måde, siger Gudmund Josvassen.

En tidligere deltager ser frem til at se kuskene fra Ittoqqortoormiits stil.

- Deres skagler og kørestil er anderledes. Jeg forventer, at de bruger deres traditionelle stil. Med hensyn til organisationens regler, så er der ikke regler for skaglerne (en del af seletøjet, red.). Det er jeg spændt på, siger Kristian Lundblad, som deltog første gang i Avannaata Qimussersua som 20-årig.

Da han deltog 8. gang under det første Avannaata Qimussersui i 2021, vandt han løbet.

Kristian Lundblad bor nu i Nuuk og må nøjes med at deltage i tankerne.

- Her hvor tiden nærmer sig, kigger jeg oftere i mine egne optagelser på mobilen, siger han.

Der er kvalifikationsløb i Ittoqqortoormiit 3. marts, og 11. marts ankommer de tre kvalificerede kuske med hunde til Ilulissat.

Normalt består Avannaata Qimussersua af deltagere fra Sisimiut til Upernavik.

Hvert tredje år er der Avannaata Qimussersui med deltagere fra Ittoqqortoormiit, Tasiilaq og Qaanaaq. 

Det blev holdt for første gang i 2021, hvor Ittoqqortoormiit ikke deltog, da de ikke var medlem af organisationen, som arrangerer løbet.

Tasiilaq blev udelukket det samme år, da deres hunde ikke var tilstrækkeligt vaccinerede.