Specialforbund: Vi vender hver eneste krone

Økonomien er presset i flere specialforbund, og det tvinger forbundene til at droppe turneringer.
Volleyball GM 2023
KVK har 340 medlemmer, men de arbejder hårdt for at tiltrække flere. Foto © : Frederik Amondsen
Skrevet af Sebastian Trosborg
14. maj 2024 07:49

Når boldene skal pumpes, og nettene skal sættes op i de grønlandske haller, kræver det penge. Men økonomien vakler under sporten i landet. 

De grønlandske specialforbund er i en positiv fremgang, men økonomien i flere af dem er ikke fulgt med, og det presser dem til at prioritere i aktivitetsniveauet.

Særligt eliteidræt er en dyr omkostning for specialforbundene, hvor der er store udgifter til blandt andet mesterskaber og rejser. 

- Problemet er, hvis vi ikke får midler nok, skal strategien laves om til kun at satse på halvdelen af aktiviteterne, hvilket, jeg synes, vil være synd. Jeg håber derfor, at vi kan finde penge til, at vi også i fremtiden kan deltage i VM i de forskellige sportsgrene, siger formand i Elite Sport Greenland, Nikolaj Christoffersen. 

Elite Sport Greenland er en organisation, der i samarbejde med Grønlands Selvstyre støtter talentudvikling og eliteudøvere med henblik på at deltage ved internationale turneringer. Organisationen forvalter en pose penge, som de blandt andet får af selvstyret, Tips- og Lottomidler samt sponsorater. 

Kort om den pressede økonomi i forbundene

Flere grønlandske specialforbund oplever at være økonomisk presset. 

Det resulterede blandt andet i, at de tre forbund Greenland Table Tennis Federation (GTTF), Kalaallit Nunaanni Volleyballertartut Kattuffiat (KVK) og Kalaallit Arsaattartud Kattuffiat (KAK) meldte afbud til Arctic Winter Games 2024. 

Badminton Kalaallit Nunaat (BKN) er et af de forbund, som plejer at repræsentere Grønland ved Arctic Winter Games, og det gjorde de også i år. 

Men forbundet kan mærke, at de mange aktiviteter kommer med en høj pris, og de ønsker flere penge til at udvikle eliten.

Hos Timersoqatigiit Assammik Arsartartut Kattuffiats (TAAK) var formanden ude med et opråb til politikerne, for de har brug for flere penge til eliten.

Forbundet følte sig tidligere på året nødsaget til at fyre deres trænere for det kvindelige landshold, der netop havde været til VM. 

Elite Sport Greenland understreger, at elitesport spiller en vigtig rolle for vores følelser og nationale fællesskab. 

Det skaber nemlig nogle specielle oplevelser og samhørighed i befolkningen. 

Økonomien har ikke ændret sig markant de seneste år, og det har støtten til Elite Sport Greenland heller ikke. Men det sportslige niveau i Grønland har ændret sig. 

- Der er markant flere hold, der begynder at være med. Det er U18 og U21. Det er herrer og damer. Det betyder, at det begynder at blive svært at følge med omkostningerne ved at drive elitesatsningen, fortæller Nikolaj Christoffersen. 

Fremgang i medlemstal 

Generelt har specialforbundene fået flere og flere medlemmer i løbet af de seneste år, hvor der samlet set har været en stigning hvert år. 

I 2019 var det samlede medlemstal i forbundene 8858, mens det var steget til 9671 i 2023. 

Selvom Kalaallit Nunaanni Volleyballertartut Kattuffiat (KVK) også har oplevet en fremgang i medlemstallet de seneste fem år.

Forbundet har 340 medlemmer, men det er ikke nok til at have en stærk eliteafdeling. Det koster nemlig en del penge at udvikle sig. 

- Det er hele vores økonomi, vi kigger på. Vi vender hver eneste krone for at spare penge alle steder, siger Karl Ole Petrussen, der er kasserer i KVK. 

Forbundet arbejder derfor på at få flere medlemmer, og de har også store planer for fremtiden, hvor de ønsker at deltage og vinde medaljer til Island Games 2027.

- Bestyrelsen ser gerne, at vi får lidt flere penge fra den politiske side. Men vi arbejder på, at volleyball kommer tilbage igen her i Grønland, og at det bliver en stor sportsgren igen, fortæller Karl Ole Petrussen. 

En presset økonomisk situation var også en del af årsagen til, at tre specialforbund blev hjemme fra årets Arctic Winter Games (AWG) i marts. 

Greenland Table Tennis Federation (GTTF), Kalaallit Nunaanni Volleyballertartut Kattuffiat (KVK) og Kalaallit Arsaattartud Kattuffiat (KAK) havde nemlig alle tre valgt at holde deres atleter hjemme. 

Mere elite

Badminton Kalaallit Nunaat (BKN) er et af de forbund, som plejer at repræsentere Grønland ved Arctic Winter Games, og det gjorde de også i år. 

- Regeringen heroppe snakker meget om, at vi skal sørge for, at der kommer flere til AWG. Det er en selvbetalt turnering, så støtte til den kunne være en af måderne, der kan skaffes flere til os på, siger Michael Kleist, der er formand i BKN. 

Men også her kan man mærke, at de mange forbunds aktiviteter kommer med en pris.

Forbundet kunne især godt tænke sig flere penge til at kunne udvikle eliten i BKN. 

- Ligesom alle andre vil vi gerne blive bedre, og for at kunne blive bedre skal vi måle os. Derfor skal vi have en elite, fortæller Michael Kleist. 

Tidligere har vi også skrevet om Timersoqatigiit Assammik Arsartartut Kattuffiats (TAAK) opråb til politikerne. 

Her er formanden også ivrig efter at få tilført flere penge til eliteidræt i landet.

- Du kommer ikke særlig langt for ussel mammon. Du er nødt til at have en vis volumen i eliteidræt. Og det er ikke bare for håndbold. Det er millioner, vi snakker om, at der skal ind i idræt, siger Carsten Olsen, der er formand i TAAK. 

Skaber stolthed

Elite Sport Greenland understreger, at elitesport spiller en vigtig rolle for vores følelser og nationale fællesskab. 

- Eliteidræt er rigtig vigtigt, fordi det er et sted, hvor vi kan komme ud og vise os frem sammen med andre nationer. Det er et sted, hvor vi kan komme ud og vise vores flag, og det er et sted, hvor vi skaber stolthed. Og det er et sted, hvor vi etablerer noget nation building, siger Nikolaj Christoffersen. 

Og nation building skaber nogle specielle oplevelser og samhørighed i befolkningen. 

- Det handler altså om, at sporten kan noget, når vi tager ud og kæmper på de her internationale arenaer. Vi sidder hjemme i stuerne og følger med og er stolte over vores sportsfolk, der er taget afsted for at kæmpe for Grønland, kæmpe for vores nation. Jeg synes, det er nogle af de ting, som eliteidræt kan.

Alle kilderne efterspørger flere penge fra politikerne. Som svar til det bringer vi i løbet af de kommende dage en reaktion fra naalakkersuisoq for idræt, Aqqaluaq B. Egede.