Bordtennis- og volleyballforbund dropper Arctic Winter Games

Rejsen er for dyr, lyder det fra både Greenland Table Tennis Federation og Kalaallit Nunaanni Volleyballertartut Kattuffiat. Dermed mister Grønland store medaljechancer.
Der var en sand medaljeregn over de grønlandske bordtennisspillere ved Arctic Winter Games 2023. Men i år deltager de slet ikke. Foto © : Arctic Winter Games International Committee
Skrevet af Thor Bill
18. januar 2024 08:49

De grønlandske bordtennisspillere var tæt på suveræne ved sidste års Arctic Winter Games.  

Hele 12 guldmedaljer og tre sølvmedaljer hev de hjem til Grønland fra konkurrencerne i Canada.

Men sådan kommer det ikke til at være i år.

Det grønlandske bordtennisforbund, Greenland Table Tennis Federation (GTTF), har nemlig valgt at droppe årets Arctic Winter Games, der finder sted i Alaska.

Det samme har volleyballforbundet Kalaallit Nunaanni Volleyballertartut Kattuffiat (KVK).

For det vil nemlig være alt for dyrt at tage turen til Alaska, lyder det fra GTTF’s formand, Henrik Ottosen.

- Rejsen er for dyr for os. Det kostede næsten en halv million kroner sidste gang, vi var med til Arctic Winter Games, og det har medført at vores økonomi har været dårlig. Så vi har i bestyrelsen besluttet, at vi ikke skal være med i år, siger han.

Ved Arctic Winter Games 2023 blev det ikke til medaljer for de grønlandske volleyballspillere. I år kommer de slet ikke på banen. Foto © : Arctic Winter Games International Committee

Samme melding kommer fra formanden for volleyballforbundet Kalaallit Nunaanni Volleyballertartut Kattuffiat (KVK), Nukannguaq Ostermann.  

- Ifølge vores beregninger skulle vi bruge omkring 300.000-400.000 kroner bare på rejseudgifterne. Så økonomien gav simpelthen ikke mulighed for, at vi kunne deltage, siger han. 

Sidste år var Air Greenland hovedsponsorer på Grønlands deltagelse ved Arctic Winter Games, og støttede blandt andet ved at flyve atleter, trænere og repræsentanter direkte fra Grønland til Canada. Det er dog ikke lykkedes for Grønlands Idrætsforbund at lave en lignende aftale med Air Greenland i år.

Undersøger andre turneringer

I GTTF er formand Henrik Ottosen ærgerlig over, at økonomien må stå i vejen for den sportslige oplevelse. Og han ved, at de unge atleter har det på samme måde.

- Jeg har snakket lidt med børnene og har hørt dem sige, at de ærgrer sig over det. Men de kan også godt forstå situationen, siger han.

Samtidig mener han dog, at niveauet hos modstanderholdene ved Arctic Winter Games også er for lavt, og derfor vil GTTF nu i stedet kigge efter andre turneringer i Europa, hvor spillerne kan blive udfordret på internationalt plan.

Arctic Winter Games 2024

Arctic Winter Games 2024 finder sted fra 10. til 16. marts i området Mat-Su i Alaska i USA.

Grønland sender i år 48 atleter afsted til at konkurrere i sportsgrenene Arctic Sports, badminton, langrend, Dene Games og snowboard.

Derudover deltager også seks unge kulturelle artister, der skal stå for Grønlands kulturbidrag.

Udover Grønland deltager hold fra Alaska, Albertha North, Northwest Territories, Nunavik-Quebec, Nunavut, Sápmi og Yukon. 

I 2023 vandt de grønlandske atleter i alt 85 medaljer på tværs af sportsgrenene. 38 i guld, 23 i sølv og 24 i bronze.

Hos KVK vil man hellere bruge pengene herhjemme, fortæller formand Nukannguaq Ostermann.

Under det seneste bestyrelsesmøde drøftede vi vores strategi for fremtiden, og vi blev enige om, at få afsat penge til at få opkvalificeret trænere. Vi har også altid håbet at kunne arrangere flere hjemlige mesterskaber, hvis det kan lade sig gøre. Det bliver nu vores strategi, udover at vi fortsat skal arbejde for at tiltrække flere unge spillere.

Futsal-piger bliver også hjemme

Med bordtennis- og volleyballholdenes afbud er det hele tre grønlandske forbund, der bliver hjemme fra Arctic Winter Games i år.

U-16 futsal-pigerne har nemlig også meldt afbud. Og det er med samme argumenter som bordtennisforbundet.

- Vores landstræner vurderede, at vores kommende modstandere havde for lavt niveau. Det andet argument til afbuddet er prisen. Det ville have kostet os over 600.000 kroner for at sende 13 fodboldpiger til Arctic Winter Games. Vi blev derfor enige om at undersøge andre turneringer, siger formand for Grønlands Boldspilunion KAK, Kenneth Kleist.

Futsalpigerne er nu i stedet blevet tilmeldt en turnering i Lillehammer i Norge.